Starka namn och nya inslag läggs till listan när Bokmässan släpper årets scenprogram: sport, musik, litteratur, lek och allvar möts i klassisk Bokmässestil när mässan fyller 40.
I år presenterar Bokmässan totalt 28 scener, varav sex är nya för i år. Bland nyheterna finns Ung scen, där bland annat Angereds bokmässa tar plats och lyfter framtidens författare, Ljudboksscenen, där författare samsas med branschprofiler, inläsare och ljudboksproducenter, NOFF-scenen med ett program från de mindre, oberoende förlagen och Isländska kulturscenen, där vi möter den prisbelönta deckardrottningen Yrsa Sigurðardóttir. Världens största vetenskapspodd, No Such Thing as a Fish, är sedan tidigare en del av seminarieprogrammet med en livepodd i ett öppet seminarium. På mässgolvets nya Poddscen utmanas de av podden som kallar sig Sveriges största vetenskapspodd, Dumma människor med Lina Thomsgård och Björn Hedensjö.
Legendaren Ingemar Stenmark finns på plats på Bokmässan som författare och ambassadör för Börje Samlings ALS-stiftelse. Ingemar får sällskap av ytterligare en sportstjärna, Nicklas Lidström, styrelseledamot i Börje Salmings ALS-stiftelse, som bland annat utsetts till Sveriges bästa hockeyspelare genom tiderna av Svenska ishockeyförbundet (2022). Ingemar Stenmark och Nicklas Lidström finns på plats lördag 27 september.
Årets stora nyhet i seminarieprogrammet, Musikspåret, där bland andra Miriam Bryant, ADAAM och Maxida Märak deltar, sätter sin prägel även på mässgolvet. Melodifestivalvinnarna Marcus & Martinus gästar Bokmässan på fredagen för att möta sina fans och signera sin biografi. Dessutom debuterar artisten Liamoo på Bokmässans söndag med ett musikframträdande i den stora K-salen, efter livepodd med den omåttligt populära trion IJWTBC, som förra året slog signeringsrekord på Bokmässan. Humorgruppen och barnboksförfattarna IJWTBC är sedan tidigare klara för både signering och Bokmässans seminarieprogram. Podden Vad? och musikframträdandet med Liamoo presenteras av Spotify, och ingår i entrébiljetten. Det blir också rymdmusikal i förra årets succényhet Barnområdet, som i år är har en ny, rymdinspirerad kostym.
Bland de nytillkomna litterära namnen finns Lena Andersson, som på Svenska kyrkans scen Se Människan diskuterar hur humaniora och samhällsvetenskap hotas av sin egen felaktiga människosyn utifrån en tidigare refuserad essä, tänkt att ingå i en antologi om hoten mot forskningen. Bland de nya gästerna märks även Annie Lööf, som i samtal med Stefan Löfven tar upp ämnet demokratin och dess mående på Lärarscenen under torsdagen.
Scener och områden på Bokmässan 2024 (utöver dessa finns även mediescener och monterscener)
NY: Amnestyscenen, plats: Globala Torget, vån 2
En ny scen på Globala Torgets yta. Arrangeras av Amnesty International Sverige
Biblioteksscenen, plats: D-hallen
Biblioteksutveckling, läsfrämjande- och litteraturfrågor ur olika perspektiv står i centrum. Arrangeras av Kulturförvaltningen i Västra Götalandsregionen, Kungliga biblioteket och Svensk biblioteksförening.
Crimetime Häktet och Crimetime Kåken plats: F-hallen, plan 2
Crimetime, Sveriges största deckarfestival, firar 10 år i år. Crimetimes två scener är en samlingsplats för spänningslitteraturens mästare och alla dess hängivna fans. Presenteras i samarbete med BookBeat. Mediepartner Podplay.
De litterära sällskapens scen, plats: B-hallen
Klassiker och svenska författare lyfts i nya perspektiv. Arrangeras av De litterära sällskapen.
En liten scen, plats: Barnområdet, A-hallen
Torsdag-fredag – scenen för barnlitteraturbranschen och intresserade vuxna. Lördag och söndag – läsglädje och program för barn 0-5 och 6-12 år. Partner till Barnområdet är Universeum.
Feelgood-scenen, plats: D-hallen
Platsen där alla feelgoodälskare samlas på Bokmässan. Arrangeras i samarbete med Printz Publishing.
Forskartorget, plats: B-hallen
Bokmässans största arena för populärvetenskap, där forskare och författare presenterar den senaste forskningen.
Arrangeras av Kungl. Vitterhetsakademien, Vetenskapsrådet och Forte – Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd.
Förskola på Bokmässan, plats: K-foajén
Kompetensutveckling och samtal om viktiga ämnen som rör förskolans roll i det livslånga lärandet. Arrangeras tillsammans med Sveriges Lärare.
Grön scen, plats: E-hallen
En plats för samtal kring trädgård, odling, klimat och miljöfrågor – kunskap om hållbar utveckling. Arrangeras av Studiefrämjandet.
Hantverksscenen, plats: Mat- och hantverksområdet, E-hallen
Hantverkare och konstnärer demonstrerar sina kunskaper och pratar om värdet av att göra istället för att konsumera.
NY: Isländska kulturscenen, plats: F-hallen, plan 2
Intressanta möten och samtal under talkshowen ”Café Norden Island”. Arrangeras av Föreningen Norden Sverige, Islands ambassad, isländskt litteraturcentrum och Svensk-Isländska Samarbetsfonden.
Litteratursscenen, plats: A-hallen
På upphovspersonernas scen diskuteras författandet och översättandets villkor, det litterära kretsloppet, ordets värde och andra aktuella litteraturpolitiska frågor. Arrangeras av: Sveriges Författarförbund.
NY: Ljudboksscenen, plats: B-hallen
På de nystartade Ljudboksscenen samsas författare med branschprofiler, inläsare och ljudboksproducenter i underhållande samtal över förlagsgränserna som skapar en möjlighet för lyssnarna att träffa sina favoritförfattare och inläsare. Arrangeras av: Bokfabriken, Lind & Co/Pia & Co, Mondial, Natur & Kultur, Saga Egmont, WAPI, Publizon, HarperCollins och Nuanxed.
Lärarscenen, plats: C-hallen
Berörande och intresseväckande frågor och personligheter för alla i skolans värld. Arrangeras av Sveriges Lärare.
Lästältet, plats: Barnområdet, A-hallen
Bokmässans lugnaste läshörna, med författarläsningar och möjlighet att hitta vidare i den egna läsningen.
Programmet arrangeras av Academedia och Läsa Äger (tor, fre) samt av Bokmässan i partnerskap med Biblioteken i Göteborg (lör, sön). Partner till Barnområdet är Universeum.
Matscenen, plats: Mat- och hantverksområdet, E-hallen
Kända och intressanta kockar lagar mat, pratar om sina böcker och delar med sig av tips och anekdoter.
NY: Noff-scenen, plats: F-hallen, plan 2
Aktuella böcker inom poesi, skönlitteratur och barnlitteratur samt intervjuer med författare och förläggare. Arrangeras av NOFF (Nordiska Oberoende Förlags Förening).
Länk till programmet
NY: Poddscenen, plats: G-hallen, plan 2
Scenen där din favoritpodd sänder live. Här varvas kultur och nöje med samhälle och debatt, och allt där emellan!
Länk till programmet
Rum för poesi, plats: R 17-18, plan 2
En plats för diktläsning och samtal om poesi, från debuterande och väletablerade, svenska som internationella, författare. Arrangeras av Rámus förlag.
Rum för översättning, plats: R 17-18, plan 2
En plattform för samtal om översättning. Arrangeras av Författarförbundets översättarsektion, HDK-Valand, Tolk- och översättarinstitutet och Översättarcentrum.
Rymden, plats: D-hallen
Årets temaområde! Författare, forskare, filosofer och astronauter i samtal om såväl teknik och fantasi som om vår livsforms historia och framtid.
Arrangeras av Rymdstyrelsen.
Länk till programmet
Sápmiscenen, plats: C-hallen
Årets temamonter! Tema Sápmi på Bokmässan 2024 tar sin utgångspunkt i samisk filosofi och världsbild och belyser ämnen som akuta mark- och skogsexploateringar i klimatomställningens namn, hotade språk och försoning. Arrangeras av: kulturinstitutionen Tjállegoahte och de samiska författarföreningarna Bágo och Sámi Girječálliid Searvi, som är årets hedersgäster på Bokmässan.
Länk till programmet
Serie- och fantastikscenen, plats: A-hallen
Seriefrämjandets mötesplats för allt som rör tecknade serier, fantasy och science fiction på Bokmässan. Arrangeras av Seriefrämjandet.
Se människan, plats: G-hallen, plan 2
Varje år deltar Svenska kyrkan på Bokmässan i Göteborg under namnet Se människan. Här handlar samtalen om livsfrågor, tro, och vad det egentligen innebär att vara människa. Arrangeras av Svenska kyrkan.
SkrivaScenen, plats: A-hallen
Författare, utbildare och andra berättar om skrivandets hantverk, vägen från idé till färdig bok, samt skrivandet inom olika genrer och medier. Arrangeras av tidningen Skriva.
NY: Ung scen, plats: F-hallen
Scenen av unga, med unga, för alla. Här lyfts det skrivna och talade ordet, och den kreativa processens kraft att ifrågasätta, inspirera och förändra. Arrangeras av KulturUngdom, Ponton, Textival och Angereds bokmässa.
Yttrandefrihetsscenen, plats: H-hallen, plan 2
Yttrandefrihetsscenen ger plats för samtal om demokrati, yttrandefrihet och fristadstankens viktiga initiativ för dessa frågor.
Bakom scenen står en rad aktörer, bland annat Bokmässan, Jonsereds herrgård, Göteborgs universitet, ICORN och Hanaholmen.
Bokmässan pågår 26-29 september på Svenska Mässan i Göteborg.
Starka namn och nya inslag läggs till listan när Bokmässan släpper årets scenprogram: sport, musik, litteratur, lek och allvar möts i klassisk Bokmässestil när mässan fyller 40.
I år presenterar Bokmässan totalt 28 scener, varav sex är nya för i år. Bland nyheterna finns Ung scen, där bland annat Angereds bokmässa tar plats och lyfter framtidens författare, Ljudboksscenen, där författare samsas med branschprofiler, inläsare och ljudboksproducenter, NOFF-scenen med ett program från de mindre, oberoende förlagen och Isländska kulturscenen, där vi möter den prisbelönta deckardrottningen Yrsa Sigurðardóttir. Världens största vetenskapspodd, No Such Thing as a Fish, är sedan tidigare en del av seminarieprogrammet med en livepodd i ett öppet seminarium. På mässgolvets nya Poddscen utmanas de av podden som kallar sig Sveriges största vetenskapspodd, Dumma människor med Lina Thomsgård och Björn Hedensjö.
Legendaren Ingemar Stenmark finns på plats på Bokmässan som författare och ambassadör för Börje Samlings ALS-stiftelse. Ingemar får sällskap av ytterligare en sportstjärna, Nicklas Lidström, styrelseledamot i Börje Salmings ALS-stiftelse, som bland annat utsetts till Sveriges bästa hockeyspelare genom tiderna av Svenska ishockeyförbundet (2022). Ingemar Stenmark och Nicklas Lidström finns på plats lördag 27 september.
Årets stora nyhet i seminarieprogrammet, Musikspåret, där bland andra Miriam Bryant, ADAAM och Maxida Märak deltar, sätter sin prägel även på mässgolvet. Melodifestivalvinnarna Marcus & Martinus gästar Bokmässan på fredagen för att möta sina fans och signera sin biografi. Dessutom debuterar artisten Liamoo på Bokmässans söndag med ett musikframträdande i den stora K-salen, efter livepodd med den omåttligt populära trion IJWTBC, som förra året slog signeringsrekord på Bokmässan. Humorgruppen och barnboksförfattarna IJWTBC är sedan tidigare klara för både signering och Bokmässans seminarieprogram. Podden Vad? och musikframträdandet med Liamoo presenteras av Spotify, och ingår i entrébiljetten. Det blir också rymdmusikal i förra årets succényhet Barnområdet, som i år är har en ny, rymdinspirerad kostym.
Bland de nytillkomna litterära namnen finns Lena Andersson, som på Svenska kyrkans scen Se Människan diskuterar hur humaniora och samhällsvetenskap hotas av sin egen felaktiga människosyn utifrån en tidigare refuserad essä, tänkt att ingå i en antologi om hoten mot forskningen. Bland de nya gästerna märks även Annie Lööf, som i samtal med Stefan Löfven tar upp ämnet demokratin och dess mående på Lärarscenen under torsdagen.
Scener och områden på Bokmässan 2024 (utöver dessa finns även mediescener och monterscener)
NY: Amnestyscenen, plats: Globala Torget, vån 2
En ny scen på Globala Torgets yta. Arrangeras av Amnesty International Sverige
Biblioteksscenen, plats: D-hallen
Biblioteksutveckling, läsfrämjande- och litteraturfrågor ur olika perspektiv står i centrum. Arrangeras av Kulturförvaltningen i Västra Götalandsregionen, Kungliga biblioteket och Svensk biblioteksförening.
Crimetime Häktet och Crimetime Kåken plats: F-hallen, plan 2
Crimetime, Sveriges största deckarfestival, firar 10 år i år. Crimetimes två scener är en samlingsplats för spänningslitteraturens mästare och alla dess hängivna fans. Presenteras i samarbete med BookBeat. Mediepartner Podplay.
De litterära sällskapens scen, plats: B-hallen
Klassiker och svenska författare lyfts i nya perspektiv. Arrangeras av De litterära sällskapen.
En liten scen, plats: Barnområdet, A-hallen
Torsdag-fredag – scenen för barnlitteraturbranschen och intresserade vuxna. Lördag och söndag – läsglädje och program för barn 0-5 och 6-12 år. Partner till Barnområdet är Universeum.
Feelgood-scenen, plats: D-hallen
Platsen där alla feelgoodälskare samlas på Bokmässan. Arrangeras i samarbete med Printz Publishing.
Forskartorget, plats: B-hallen
Bokmässans största arena för populärvetenskap, där forskare och författare presenterar den senaste forskningen.
Arrangeras av Kungl. Vitterhetsakademien, Vetenskapsrådet och Forte – Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd.
Förskola på Bokmässan, plats: K-foajén
Kompetensutveckling och samtal om viktiga ämnen som rör förskolans roll i det livslånga lärandet. Arrangeras tillsammans med Sveriges Lärare.
Grön scen, plats: E-hallen
En plats för samtal kring trädgård, odling, klimat och miljöfrågor – kunskap om hållbar utveckling. Arrangeras av Studiefrämjandet.
Hantverksscenen, plats: Mat- och hantverksområdet, E-hallen
Hantverkare och konstnärer demonstrerar sina kunskaper och pratar om värdet av att göra istället för att konsumera.
NY: Isländska kulturscenen, plats: F-hallen, plan 2
Intressanta möten och samtal under talkshowen ”Café Norden Island”. Arrangeras av Föreningen Norden Sverige, Islands ambassad, isländskt litteraturcentrum och Svensk-Isländska Samarbetsfonden.
Litteratursscenen, plats: A-hallen
På upphovspersonernas scen diskuteras författandet och översättandets villkor, det litterära kretsloppet, ordets värde och andra aktuella litteraturpolitiska frågor. Arrangeras av: Sveriges Författarförbund.
NY: Ljudboksscenen, plats: B-hallen
På de nystartade Ljudboksscenen samsas författare med branschprofiler, inläsare och ljudboksproducenter i underhållande samtal över förlagsgränserna som skapar en möjlighet för lyssnarna att träffa sina favoritförfattare och inläsare. Arrangeras av: Bokfabriken, Lind & Co/Pia & Co, Mondial, Natur & Kultur, Saga Egmont, WAPI, Publizon, HarperCollins och Nuanxed.
Lärarscenen, plats: C-hallen
Berörande och intresseväckande frågor och personligheter för alla i skolans värld. Arrangeras av Sveriges Lärare.
Lästältet, plats: Barnområdet, A-hallen
Bokmässans lugnaste läshörna, med författarläsningar och möjlighet att hitta vidare i den egna läsningen.
Programmet arrangeras av Academedia och Läsa Äger (tor, fre) samt av Bokmässan i partnerskap med Biblioteken i Göteborg (lör, sön). Partner till Barnområdet är Universeum.
Matscenen, plats: Mat- och hantverksområdet, E-hallen
Kända och intressanta kockar lagar mat, pratar om sina böcker och delar med sig av tips och anekdoter.
NY: Noff-scenen, plats: F-hallen, plan 2
Aktuella böcker inom poesi, skönlitteratur och barnlitteratur samt intervjuer med författare och förläggare. Arrangeras av NOFF (Nordiska Oberoende Förlags Förening).
Länk till programmet
NY: Poddscenen, plats: G-hallen, plan 2
Scenen där din favoritpodd sänder live. Här varvas kultur och nöje med samhälle och debatt, och allt där emellan!
Länk till programmet
Rum för poesi, plats: R 17-18, plan 2
En plats för diktläsning och samtal om poesi, från debuterande och väletablerade, svenska som internationella, författare. Arrangeras av Rámus förlag.
Rum för översättning, plats: R 17-18, plan 2
En plattform för samtal om översättning. Arrangeras av Författarförbundets översättarsektion, HDK-Valand, Tolk- och översättarinstitutet och Översättarcentrum.
Rymden, plats: D-hallen
Årets temaområde! Författare, forskare, filosofer och astronauter i samtal om såväl teknik och fantasi som om vår livsforms historia och framtid.
Arrangeras av Rymdstyrelsen.
Länk till programmet
Sápmiscenen, plats: C-hallen
Årets temamonter! Tema Sápmi på Bokmässan 2024 tar sin utgångspunkt i samisk filosofi och världsbild och belyser ämnen som akuta mark- och skogsexploateringar i klimatomställningens namn, hotade språk och försoning. Arrangeras av: kulturinstitutionen Tjállegoahte och de samiska författarföreningarna Bágo och Sámi Girječálliid Searvi, som är årets hedersgäster på Bokmässan.
Länk till programmet
Serie- och fantastikscenen, plats: A-hallen
Seriefrämjandets mötesplats för allt som rör tecknade serier, fantasy och science fiction på Bokmässan. Arrangeras av Seriefrämjandet.
Se människan, plats: G-hallen, plan 2
Varje år deltar Svenska kyrkan på Bokmässan i Göteborg under namnet Se människan. Här handlar samtalen om livsfrågor, tro, och vad det egentligen innebär att vara människa. Arrangeras av Svenska kyrkan.
SkrivaScenen, plats: A-hallen
Författare, utbildare och andra berättar om skrivandets hantverk, vägen från idé till färdig bok, samt skrivandet inom olika genrer och medier. Arrangeras av tidningen Skriva.
NY: Ung scen, plats: F-hallen
Scenen av unga, med unga, för alla. Här lyfts det skrivna och talade ordet, och den kreativa processens kraft att ifrågasätta, inspirera och förändra. Arrangeras av KulturUngdom, Ponton, Textival och Angereds bokmässa.
Yttrandefrihetsscenen, plats: H-hallen, plan 2
Yttrandefrihetsscenen ger plats för samtal om demokrati, yttrandefrihet och fristadstankens viktiga initiativ för dessa frågor.
Bakom scenen står en rad aktörer, bland annat Bokmässan, Jonsereds herrgård, Göteborgs universitet, ICORN och Hanaholmen.
Bokmässan pågår 26-29 september på Svenska Mässan i Göteborg.
Starka namn och nya inslag läggs till listan när Bokmässan släpper årets scenprogram: sport, musik, litteratur, lek och allvar möts i klassisk Bokmässestil när mässan fyller 40.
I år presenterar Bokmässan totalt 28 scener, varav sex är nya för i år. Bland nyheterna finns Ung scen, där bland annat Angereds bokmässa tar plats och lyfter framtidens författare, Ljudboksscenen, där författare samsas med branschprofiler, inläsare och ljudboksproducenter, NOFF-scenen med ett program från de mindre, oberoende förlagen och Isländska kulturscenen, där vi möter den prisbelönta deckardrottningen Yrsa Sigurðardóttir. Världens största vetenskapspodd, No Such Thing as a Fish, är sedan tidigare en del av seminarieprogrammet med en livepodd i ett öppet seminarium. På mässgolvets nya Poddscen utmanas de av podden som kallar sig Sveriges största vetenskapspodd, Dumma människor med Lina Thomsgård och Björn Hedensjö.
Legendaren Ingemar Stenmark finns på plats på Bokmässan som författare och ambassadör för Börje Samlings ALS-stiftelse. Ingemar får sällskap av ytterligare en sportstjärna, Nicklas Lidström, styrelseledamot i Börje Salmings ALS-stiftelse, som bland annat utsetts till Sveriges bästa hockeyspelare genom tiderna av Svenska ishockeyförbundet (2022). Ingemar Stenmark och Nicklas Lidström finns på plats lördag 27 september.
Årets stora nyhet i seminarieprogrammet, Musikspåret, där bland andra Miriam Bryant, ADAAM och Maxida Märak deltar, sätter sin prägel även på mässgolvet. Melodifestivalvinnarna Marcus & Martinus gästar Bokmässan på fredagen för att möta sina fans och signera sin biografi. Dessutom debuterar artisten Liamoo på Bokmässans söndag med ett musikframträdande i den stora K-salen, efter livepodd med den omåttligt populära trion IJWTBC, som förra året slog signeringsrekord på Bokmässan. Humorgruppen och barnboksförfattarna IJWTBC är sedan tidigare klara för både signering och Bokmässans seminarieprogram. Podden Vad? och musikframträdandet med Liamoo presenteras av Spotify, och ingår i entrébiljetten. Det blir också rymdmusikal i förra årets succényhet Barnområdet, som i år är har en ny, rymdinspirerad kostym.
Bland de nytillkomna litterära namnen finns Lena Andersson, som på Svenska kyrkans scen Se Människan diskuterar hur humaniora och samhällsvetenskap hotas av sin egen felaktiga människosyn utifrån en tidigare refuserad essä, tänkt att ingå i en antologi om hoten mot forskningen. Bland de nya gästerna märks även Annie Lööf, som i samtal med Stefan Löfven tar upp ämnet demokratin och dess mående på Lärarscenen under torsdagen.
Scener och områden på Bokmässan 2024 (utöver dessa finns även mediescener och monterscener)
NY: Amnestyscenen, plats: Globala Torget, vån 2
En ny scen på Globala Torgets yta. Arrangeras av Amnesty International Sverige
Biblioteksscenen, plats: D-hallen
Biblioteksutveckling, läsfrämjande- och litteraturfrågor ur olika perspektiv står i centrum. Arrangeras av Kulturförvaltningen i Västra Götalandsregionen, Kungliga biblioteket och Svensk biblioteksförening.
Crimetime Häktet och Crimetime Kåken plats: F-hallen, plan 2
Crimetime, Sveriges största deckarfestival, firar 10 år i år. Crimetimes två scener är en samlingsplats för spänningslitteraturens mästare och alla dess hängivna fans. Presenteras i samarbete med BookBeat. Mediepartner Podplay.
De litterära sällskapens scen, plats: B-hallen
Klassiker och svenska författare lyfts i nya perspektiv. Arrangeras av De litterära sällskapen.
En liten scen, plats: Barnområdet, A-hallen
Torsdag-fredag – scenen för barnlitteraturbranschen och intresserade vuxna. Lördag och söndag – läsglädje och program för barn 0-5 och 6-12 år. Partner till Barnområdet är Universeum.
Feelgood-scenen, plats: D-hallen
Platsen där alla feelgoodälskare samlas på Bokmässan. Arrangeras i samarbete med Printz Publishing.
Forskartorget, plats: B-hallen
Bokmässans största arena för populärvetenskap, där forskare och författare presenterar den senaste forskningen.
Arrangeras av Kungl. Vitterhetsakademien, Vetenskapsrådet och Forte – Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd.
Förskola på Bokmässan, plats: K-foajén
Kompetensutveckling och samtal om viktiga ämnen som rör förskolans roll i det livslånga lärandet. Arrangeras tillsammans med Sveriges Lärare.
Grön scen, plats: E-hallen
En plats för samtal kring trädgård, odling, klimat och miljöfrågor – kunskap om hållbar utveckling. Arrangeras av Studiefrämjandet.
Hantverksscenen, plats: Mat- och hantverksområdet, E-hallen
Hantverkare och konstnärer demonstrerar sina kunskaper och pratar om värdet av att göra istället för att konsumera.
NY: Isländska kulturscenen, plats: F-hallen, plan 2
Intressanta möten och samtal under talkshowen ”Café Norden Island”. Arrangeras av Föreningen Norden Sverige, Islands ambassad, isländskt litteraturcentrum och Svensk-Isländska Samarbetsfonden.
Litteratursscenen, plats: A-hallen
På upphovspersonernas scen diskuteras författandet och översättandets villkor, det litterära kretsloppet, ordets värde och andra aktuella litteraturpolitiska frågor. Arrangeras av: Sveriges Författarförbund.
NY: Ljudboksscenen, plats: B-hallen
På de nystartade Ljudboksscenen samsas författare med branschprofiler, inläsare och ljudboksproducenter i underhållande samtal över förlagsgränserna som skapar en möjlighet för lyssnarna att träffa sina favoritförfattare och inläsare. Arrangeras av: Bokfabriken, Lind & Co/Pia & Co, Mondial, Natur & Kultur, Saga Egmont, WAPI, Publizon, HarperCollins och Nuanxed.
Lärarscenen, plats: C-hallen
Berörande och intresseväckande frågor och personligheter för alla i skolans värld. Arrangeras av Sveriges Lärare.
Lästältet, plats: Barnområdet, A-hallen
Bokmässans lugnaste läshörna, med författarläsningar och möjlighet att hitta vidare i den egna läsningen.
Programmet arrangeras av Academedia och Läsa Äger (tor, fre) samt av Bokmässan i partnerskap med Biblioteken i Göteborg (lör, sön). Partner till Barnområdet är Universeum.
Matscenen, plats: Mat- och hantverksområdet, E-hallen
Kända och intressanta kockar lagar mat, pratar om sina böcker och delar med sig av tips och anekdoter.
NY: Noff-scenen, plats: F-hallen, plan 2
Aktuella böcker inom poesi, skönlitteratur och barnlitteratur samt intervjuer med författare och förläggare. Arrangeras av NOFF (Nordiska Oberoende Förlags Förening).
Länk till programmet
NY: Poddscenen, plats: G-hallen, plan 2
Scenen där din favoritpodd sänder live. Här varvas kultur och nöje med samhälle och debatt, och allt där emellan!
Länk till programmet
Rum för poesi, plats: R 17-18, plan 2
En plats för diktläsning och samtal om poesi, från debuterande och väletablerade, svenska som internationella, författare. Arrangeras av Rámus förlag.
Rum för översättning, plats: R 17-18, plan 2
En plattform för samtal om översättning. Arrangeras av Författarförbundets översättarsektion, HDK-Valand, Tolk- och översättarinstitutet och Översättarcentrum.
Rymden, plats: D-hallen
Årets temaområde! Författare, forskare, filosofer och astronauter i samtal om såväl teknik och fantasi som om vår livsforms historia och framtid.
Arrangeras av Rymdstyrelsen.
Länk till programmet
Sápmiscenen, plats: C-hallen
Årets temamonter! Tema Sápmi på Bokmässan 2024 tar sin utgångspunkt i samisk filosofi och världsbild och belyser ämnen som akuta mark- och skogsexploateringar i klimatomställningens namn, hotade språk och försoning. Arrangeras av: kulturinstitutionen Tjállegoahte och de samiska författarföreningarna Bágo och Sámi Girječálliid Searvi, som är årets hedersgäster på Bokmässan.
Länk till programmet
Serie- och fantastikscenen, plats: A-hallen
Seriefrämjandets mötesplats för allt som rör tecknade serier, fantasy och science fiction på Bokmässan. Arrangeras av Seriefrämjandet.
Se människan, plats: G-hallen, plan 2
Varje år deltar Svenska kyrkan på Bokmässan i Göteborg under namnet Se människan. Här handlar samtalen om livsfrågor, tro, och vad det egentligen innebär att vara människa. Arrangeras av Svenska kyrkan.
SkrivaScenen, plats: A-hallen
Författare, utbildare och andra berättar om skrivandets hantverk, vägen från idé till färdig bok, samt skrivandet inom olika genrer och medier. Arrangeras av tidningen Skriva.
NY: Ung scen, plats: F-hallen
Scenen av unga, med unga, för alla. Här lyfts det skrivna och talade ordet, och den kreativa processens kraft att ifrågasätta, inspirera och förändra. Arrangeras av KulturUngdom, Ponton, Textival och Angereds bokmässa.
Yttrandefrihetsscenen, plats: H-hallen, plan 2
Yttrandefrihetsscenen ger plats för samtal om demokrati, yttrandefrihet och fristadstankens viktiga initiativ för dessa frågor.
Bakom scenen står en rad aktörer, bland annat Bokmässan, Jonsereds herrgård, Göteborgs universitet, ICORN och Hanaholmen.
Bokmässan pågår 26-29 september på Svenska Mässan i Göteborg.
Starka namn och nya inslag läggs till listan när Bokmässan släpper årets scenprogram: sport, musik, litteratur, lek och allvar möts i klassisk Bokmässestil när mässan fyller 40.
I år presenterar Bokmässan totalt 28 scener, varav sex är nya för i år. Bland nyheterna finns Ung scen, där bland annat Angereds bokmässa tar plats och lyfter framtidens författare, Ljudboksscenen, där författare samsas med branschprofiler, inläsare och ljudboksproducenter, NOFF-scenen med ett program från de mindre, oberoende förlagen och Isländska kulturscenen, där vi möter den prisbelönta deckardrottningen Yrsa Sigurðardóttir. Världens största vetenskapspodd, No Such Thing as a Fish, är sedan tidigare en del av seminarieprogrammet med en livepodd i ett öppet seminarium. På mässgolvets nya Poddscen utmanas de av podden som kallar sig Sveriges största vetenskapspodd, Dumma människor med Lina Thomsgård och Björn Hedensjö.
Legendaren Ingemar Stenmark finns på plats på Bokmässan som författare och ambassadör för Börje Samlings ALS-stiftelse. Ingemar får sällskap av ytterligare en sportstjärna, Nicklas Lidström, styrelseledamot i Börje Salmings ALS-stiftelse, som bland annat utsetts till Sveriges bästa hockeyspelare genom tiderna av Svenska ishockeyförbundet (2022). Ingemar Stenmark och Nicklas Lidström finns på plats lördag 27 september.
Årets stora nyhet i seminarieprogrammet, Musikspåret, där bland andra Miriam Bryant, ADAAM och Maxida Märak deltar, sätter sin prägel även på mässgolvet. Melodifestivalvinnarna Marcus & Martinus gästar Bokmässan på fredagen för att möta sina fans och signera sin biografi. Dessutom debuterar artisten Liamoo på Bokmässans söndag med ett musikframträdande i den stora K-salen, efter livepodd med den omåttligt populära trion IJWTBC, som förra året slog signeringsrekord på Bokmässan. Humorgruppen och barnboksförfattarna IJWTBC är sedan tidigare klara för både signering och Bokmässans seminarieprogram. Podden Vad? och musikframträdandet med Liamoo presenteras av Spotify, och ingår i entrébiljetten. Det blir också rymdmusikal i förra årets succényhet Barnområdet, som i år är har en ny, rymdinspirerad kostym.
Bland de nytillkomna litterära namnen finns Lena Andersson, som på Svenska kyrkans scen Se Människan diskuterar hur humaniora och samhällsvetenskap hotas av sin egen felaktiga människosyn utifrån en tidigare refuserad essä, tänkt att ingå i en antologi om hoten mot forskningen. Bland de nya gästerna märks även Annie Lööf, som i samtal med Stefan Löfven tar upp ämnet demokratin och dess mående på Lärarscenen under torsdagen.
Scener och områden på Bokmässan 2024 (utöver dessa finns även mediescener och monterscener)
NY: Amnestyscenen, plats: Globala Torget, vån 2
En ny scen på Globala Torgets yta. Arrangeras av Amnesty International Sverige
Biblioteksscenen, plats: D-hallen
Biblioteksutveckling, läsfrämjande- och litteraturfrågor ur olika perspektiv står i centrum. Arrangeras av Kulturförvaltningen i Västra Götalandsregionen, Kungliga biblioteket och Svensk biblioteksförening.
Crimetime Häktet och Crimetime Kåken plats: F-hallen, plan 2
Crimetime, Sveriges största deckarfestival, firar 10 år i år. Crimetimes två scener är en samlingsplats för spänningslitteraturens mästare och alla dess hängivna fans. Presenteras i samarbete med BookBeat. Mediepartner Podplay.
De litterära sällskapens scen, plats: B-hallen
Klassiker och svenska författare lyfts i nya perspektiv. Arrangeras av De litterära sällskapen.
En liten scen, plats: Barnområdet, A-hallen
Torsdag-fredag – scenen för barnlitteraturbranschen och intresserade vuxna. Lördag och söndag – läsglädje och program för barn 0-5 och 6-12 år. Partner till Barnområdet är Universeum.
Feelgood-scenen, plats: D-hallen
Platsen där alla feelgoodälskare samlas på Bokmässan. Arrangeras i samarbete med Printz Publishing.
Forskartorget, plats: B-hallen
Bokmässans största arena för populärvetenskap, där forskare och författare presenterar den senaste forskningen.
Arrangeras av Kungl. Vitterhetsakademien, Vetenskapsrådet och Forte – Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd.
Förskola på Bokmässan, plats: K-foajén
Kompetensutveckling och samtal om viktiga ämnen som rör förskolans roll i det livslånga lärandet. Arrangeras tillsammans med Sveriges Lärare.
Grön scen, plats: E-hallen
En plats för samtal kring trädgård, odling, klimat och miljöfrågor – kunskap om hållbar utveckling. Arrangeras av Studiefrämjandet.
Hantverksscenen, plats: Mat- och hantverksområdet, E-hallen
Hantverkare och konstnärer demonstrerar sina kunskaper och pratar om värdet av att göra istället för att konsumera.
NY: Isländska kulturscenen, plats: F-hallen, plan 2
Intressanta möten och samtal under talkshowen ”Café Norden Island”. Arrangeras av Föreningen Norden Sverige, Islands ambassad, isländskt litteraturcentrum och Svensk-Isländska Samarbetsfonden.
Litteratursscenen, plats: A-hallen
På upphovspersonernas scen diskuteras författandet och översättandets villkor, det litterära kretsloppet, ordets värde och andra aktuella litteraturpolitiska frågor. Arrangeras av: Sveriges Författarförbund.
NY: Ljudboksscenen, plats: B-hallen
På de nystartade Ljudboksscenen samsas författare med branschprofiler, inläsare och ljudboksproducenter i underhållande samtal över förlagsgränserna som skapar en möjlighet för lyssnarna att träffa sina favoritförfattare och inläsare. Arrangeras av: Bokfabriken, Lind & Co/Pia & Co, Mondial, Natur & Kultur, Saga Egmont, WAPI, Publizon, HarperCollins och Nuanxed.
Lärarscenen, plats: C-hallen
Berörande och intresseväckande frågor och personligheter för alla i skolans värld. Arrangeras av Sveriges Lärare.
Lästältet, plats: Barnområdet, A-hallen
Bokmässans lugnaste läshörna, med författarläsningar och möjlighet att hitta vidare i den egna läsningen.
Programmet arrangeras av Academedia och Läsa Äger (tor, fre) samt av Bokmässan i partnerskap med Biblioteken i Göteborg (lör, sön). Partner till Barnområdet är Universeum.
Matscenen, plats: Mat- och hantverksområdet, E-hallen
Kända och intressanta kockar lagar mat, pratar om sina böcker och delar med sig av tips och anekdoter.
NY: Noff-scenen, plats: F-hallen, plan 2
Aktuella böcker inom poesi, skönlitteratur och barnlitteratur samt intervjuer med författare och förläggare. Arrangeras av NOFF (Nordiska Oberoende Förlags Förening).
Länk till programmet
NY: Poddscenen, plats: G-hallen, plan 2
Scenen där din favoritpodd sänder live. Här varvas kultur och nöje med samhälle och debatt, och allt där emellan!
Länk till programmet
Rum för poesi, plats: R 17-18, plan 2
En plats för diktläsning och samtal om poesi, från debuterande och väletablerade, svenska som internationella, författare. Arrangeras av Rámus förlag.
Rum för översättning, plats: R 17-18, plan 2
En plattform för samtal om översättning. Arrangeras av Författarförbundets översättarsektion, HDK-Valand, Tolk- och översättarinstitutet och Översättarcentrum.
Rymden, plats: D-hallen
Årets temaområde! Författare, forskare, filosofer och astronauter i samtal om såväl teknik och fantasi som om vår livsforms historia och framtid.
Arrangeras av Rymdstyrelsen.
Länk till programmet
Sápmiscenen, plats: C-hallen
Årets temamonter! Tema Sápmi på Bokmässan 2024 tar sin utgångspunkt i samisk filosofi och världsbild och belyser ämnen som akuta mark- och skogsexploateringar i klimatomställningens namn, hotade språk och försoning. Arrangeras av: kulturinstitutionen Tjállegoahte och de samiska författarföreningarna Bágo och Sámi Girječálliid Searvi, som är årets hedersgäster på Bokmässan.
Länk till programmet
Serie- och fantastikscenen, plats: A-hallen
Seriefrämjandets mötesplats för allt som rör tecknade serier, fantasy och science fiction på Bokmässan. Arrangeras av Seriefrämjandet.
Se människan, plats: G-hallen, plan 2
Varje år deltar Svenska kyrkan på Bokmässan i Göteborg under namnet Se människan. Här handlar samtalen om livsfrågor, tro, och vad det egentligen innebär att vara människa. Arrangeras av Svenska kyrkan.
SkrivaScenen, plats: A-hallen
Författare, utbildare och andra berättar om skrivandets hantverk, vägen från idé till färdig bok, samt skrivandet inom olika genrer och medier. Arrangeras av tidningen Skriva.
NY: Ung scen, plats: F-hallen
Scenen av unga, med unga, för alla. Här lyfts det skrivna och talade ordet, och den kreativa processens kraft att ifrågasätta, inspirera och förändra. Arrangeras av KulturUngdom, Ponton, Textival och Angereds bokmässa.
Yttrandefrihetsscenen, plats: H-hallen, plan 2
Yttrandefrihetsscenen ger plats för samtal om demokrati, yttrandefrihet och fristadstankens viktiga initiativ för dessa frågor.
Bakom scenen står en rad aktörer, bland annat Bokmässan, Jonsereds herrgård, Göteborgs universitet, ICORN och Hanaholmen.
Bokmässan pågår 26-29 september på Svenska Mässan i Göteborg.