feb
6
tor
Arkitekt Jan Gehl föreläser om utmaningar och möjligheter för framtidens städer @ Bryggarsalen, Stockholm
feb 6 kl. 15:30 – 18:00


Under fem decennier har den danska arkitekten och författaren Jan Gehl studerat samspelet mellan arkitektur, staden och människorna. Den 6 februari 2020 bjuder Svensk Byggtjänst in till en exklusiv föreläsning med Jan Gehl, som baseras på hans bok Byer for Mennesker.

Om 30 år kommer 75 procent av alla jordens människor att bo i städer. Denna enorma stadstillväxt tenderar att bli en katastrof om den fortsätter på samma vis som idag menar Jan Gehl. Men genom att utgå från människors intressen när vi planerar städer, kan levande, trygga, hållbara och hälsosamma städer utvecklas, slår han fast.

Däremot kan vi inte passivt vänta på att framtida teknikutveckling ska lösa alla problem. Jan Gehl menar att vi redan idag har de modeller som krävs för att åstadkomma goda städer, som både är billiga, enkla och användbara världen över. Det är bara att sätta igång.

I boken Byer for Mennesker – som nu finns i svensk översättning av Svensk Byggtjänst – tas exempel upp från hela världen. Här sammanfattas 50 års forskning, studier och projekt om stadsliv och samspelet mellan människorna och bebyggelsen.

Internationella uppdrag

Jan Gehl, idag 83 år, har varit verksam som arkitekt sedan 1960-talet och startade år 2000 arkitektbyrån Gehl Architects som haft flera internationella uppdrag, bland andra i Sydney, London och New York.

I början av 1960-talet tog han initiativ till gågatan Ströget i Köpenhamn, där han ville bevisa sin teori om människans beteende i det offentliga rummet. Resultatet blev positivt. Gehls bok Life between buildings som kom ut 1971 blev mycket inflytelserik och här utvecklar han sina teorier om hur stadsplanering och arkitektur påverkar det offentliga livet.

Han har konsekvent hävdat att det är den enskilda människans behov och hennes upplevelse av stadsrummet, oberoende av kultur, geografi och klimat, som gör städer attraktiva och levande.

Den 6 februari 2020 håller Jan Gehl en exklusiv föreläsning i Bryggarsalen i Stockholm. Presentationen inleds av Stockholms stads tidigare stadsbyggnadsdirektör Ingela Lindh, numera styrelseordförande för Svensk Byggtjänst.

Svensk Byggtjänst är bygg- och fastighetssektorns ledande informationsföretag. Sedan 1934 har vi samlat in, strukturerat och sålt den information som krävs för att planera, konstruera, bygga och förvalta hus och anläggningar.

Svensk Byggtjänst är störst i Sverige inom professionell bygg- och fastighetslitteratur. I sortimentet finns idag ett hundratal egna titlar och närmare 2 000 titlar från externa utgivare. Ett stort antal av titlarna finns också tillgängliga som e-böcker. www.byggtjanst.se

Anmäl er här!

Print Friendly, PDF & Email

Bokdagar i Dalsland @ Åmåls stadshotell
feb 6 kl. 18:00 – 22:00


​Författarkväll på Åmåls stadshotell torsdagen den 6 februari. Bokdagar i Dalsland och Forum för poesi och prosa presenterar två välkända författare vid årtiondets allra första författarkväll i Åmål: Lars Andersson och Klas Östergren. Båda aktuella med nya böcker: De Gaulles dotter och kommissarie Ringer och Hilde.

I Lars Anderssons roman De Gaulles dotter och kommissarie Ringer återser vi huvudpersonen, kriminalkommissarie Leonard Ringer, från Anderssons De våra. En kriminalistisk roman två årtionden senare i hans liv. Klas Östergren har skrivit romanen Hilde, om Hilde Wangel från Frun från havet och Byggmästare Solness. Boken ingår i ett unikt samarbete mellan tre nordiska förlag som presenterar specialskrivna romaner av tre av Skandinaviens absolut främsta författare, alla med utgångspunkt i varsin gestalt ur Henrik Ibsens samtidsdramer.

Lars Andersson föddes i Värmland 1954. Han debuterade med romanen Brandlyra 1974 och vann stort erkännande, även internationellt, med sin tredje roman Snöljus 1979. Han har sedan dess skrivit en lång rad romaner och inte sällan med inslag från essän, reportaget och sagan. Bland senare verk märks tvåbandseposet Ljus från ingenstans (2008) och De levandes land (2012), där Lars Andersson berättar om invånarna i släktbyn Hedås och använder århundradens dokument som grund. 2014 utkom Lomjansguten, en bitvis drömspelsartad kortroman om en spelmansvirtuos från Värmlands finnskog i mitten av 1800-talet. Den fick lysande recensioner och sommaren 2015 sattes berättelsen upp på Västanå teater, dramatiserad och regisserad av Leif Stinnerbom och Susanne Marko. År 2015 utgav Lars Andersson De våra. En kriminalistisk roman. Han kombinerar där en fiktiv kriminalgåta med en skildring av Karlstad under de sista krigsåren. Den biträdande kriminalöverkonstapeln Leonard Ringer rör sig bland människor och miljöer, i många fall helt autentiska, och måste se både sin tid och sig själv allt djupare i ögonen. Romanen fick strålande kritik. Och hösten 2019 utkom en ny roman med samme polisman i huvudrollen: De Gaulles dotter och kommissarie Ringer.

Lars Andersson har tilldelats bland annat Selma Lagerlöfpriset, Sveriges Radios lyssnarjurys romanpris och samfundet De Nios stora pris. 2009 fick han Ivar Lo Johanssons personliga pris, sommaren 2013 tilldelades han Övralidspriset och 2015 priset till Pär Lagerkvists minne.

Klas Östergren är en av Sveriges främsta författare. Han har varit verksam i över fyrtio år, och har givit ut en lång rad prosaverk. Bland tidigare verk finns både brett upplagda romaner som Gentlemen och Gangsters, och mer reducerade, som berättelserna i Österlentrilogin och Plåster. Klas Östergren har hela tiden också skrivit prosa i det korta formatet, 2015 samlades hans kortprosa i en inbunden volym. Samlade noveller är en resa genom ett av vår tids mest betydande författarskap. Mellan 2014 och 2018 var han ledamot av Svenska Akademien.
Hans senaste roman var den kritikerrosade I en skog av sumak (2017).

Han har mottagit en rad priser, som Eyvind Johnson-priset, De Nios stora pris, Nöjesguidens pris bästa läsning, Sveriges Radios novellpris och Stiftelsen Selma Lagerlöfs litteraturpris.

Föreställningens längd ca 2 tim, inkl. paus.

Entré: 120 kr. För medlemmar i Dalslands Litteraturförening 80 kr.
Ej förköp, kontant eller swish i entré, begränsat antal platser!

Mellan kl 18.00 och 19.00 serveras en soppmåltid på Åmåls stadshotell för 75:-.

Med reservation för eventuella ändringar.

Författarkvällarna arrangeras av Bokdagar i Dalsland, Författarcentrum Väst och Åmåls kommun, i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan Väst och Åmåls stadshotell.

Lars Andersson och Klas Östergren på årtiondets första författarkväll!

Print Friendly, PDF & Email

feb
8
lör
Betong på film: Två eller tre saker jag vet om henne + Huset: en resa inom fyra väggar @ Bio Victor, Filmhuset Stockholm
feb 8 kl. 14:00 – 15:30


I Huset: en resa inom fyra väggar visas Filmhuset, ritat av arkitekten Peter Celsing på uppdrag av Svenska Filminstitutet, i en enda lång och lekfull åkning. Visningen sker i samarbete med ArkDes och inleds med ett samtal mellan Stefan Ramstedt, programredaktör, och Carlos Mínguez Carrasco, förste intendent på ArkDes tillika curator för utställningen ”Flygande betong – byggelementen som förändrade världen”, som pågår till 1 mars. Samtalet är på engelska.

Regi: Jean-Luc Godard/Per Seth, medverkande: Marina Vlady, Anny Duperey, Roger Montsoret, 1967/1987,Frankrike/Sverige, 35 mm, 1 tim 27 min + 20 min, franska, svensk text/svenska, tillåtna från 15 år

Betong på film: Två eller tre saker jag vet om henne + Huset: en resa inom fyra väggar

Print Friendly, PDF & Email

feb
14
fre
New Municipalism: Att återuppfinna offentlig planering
feb 14 kl. 18:00 – 20:00


Under de senaste decennierna har arkitekter, urbanister och stadsplanerare i Storbritannien upplevt ett skifte av verksamhetsområde från samhällsservice till privata intressen. År 1976 arbetade 49 % av Storbritanniens arkitekter i den offentliga sektorn. I dag är det mindre än 1 % som gör det. Detta paradigmskifte vad gäller samhällsbyggnadsyrkenas funktion har inneburit en djupgående inverkan på allmänna platsers kvalitet och jämlikhet.

I samarbete med Stockholms Arkitektförening

Print Friendly, PDF & Email