Vinnarna av Scandinavian Design Awards 2023


Nu presenteras vinnarna i det nyinstiftade priset Scandinavian Design Awards, vilka utsetts av en namnkunnig jury från arkitektur- och designbranscherna i Sverige, Norge, Danmark och Finland. Utmärkelsen är ett initiativ för att hylla och uppmärksamma såväl etablerade aktörer som nykomlingar inom arkitektur, inredning och design i Skandinavien. Scandinavian Design Awards är ett samarbete mellan förlaget It Is Media och Stockholm Furniture Fair.

De åtta priskategorierna är Årets Arkitektur, Årets Möbel, Årets Inredningsdetalj, Årets Designer, Årets Trädgårdsdesign, Årets Producent, Årets Rising Star och Årets Hållbarhetspris. Prisceremonin för Scandinavian Design Awards 2023 hölls i Blå Hallen i Stadshuset i Stockholm måndagen den 6 februari. Vinnarna visas också i en kurerad utställning på Stockholm Furniture Fair 7-11 februari.

Vinnarna av Scandinavian Design Awards 2023 är:

Vinnarna av Scandinavian Design Awards 2023 | Stockholmsmässan

Årets Arkitektur 2023

The Plus, Magnor, Norge av BIG (Bjarke Ingels Group)

Juryns motivering: Vestres möbelfabrik The Plus är en föregångare och ett strålande exempel på hur hållbarhetsfrågorna tas på största allvar in i minsta detalj. Och det gjort med skönhet som en självklarhet. The Plus är dessutom, som första fabrik i världen, certifierad med BREEAM Outstanding. Arkitekturen följer fabrikens program och ger den dess form: ett plustecken – som representerar förhoppningarna om en ljus framtid.

Årets Möbel 2023
4PM schäslong och Self Build av Chris Martin för Massproductions

Juryns motivering: Värdet av att själv ha skapat någonting är svårförnekat. Det faktum att Chris Martin och Massproductions, enligt Enzo Maris tradition, har formgivit en enkel men vacker fåtölj för vem som helst att bygga och vidareutveckla till en unik möbel, är helt enkelt briljant. Ser vi möjligen den nya generationens arbetsstol?

Årets Inredningsdetalj 2023
Lampan Soft Serve av Crème Atelier

Juryns motivering: Design och glass, gott med gott. Vad skulle kunna gå fel? Inget, visade det sig när 3D-printade bordslampan Soft Serve ger ljus till vintermörkret. Med sin vackra, böljande form är lampan ett gott exempel på en klassiskt formgiven inredningsdetalj skapad med modern hållbar teknik.

Årets Designer 2023
Folkform

Juryns motivering: För gedigna efterforskningar, nära samarbete med produktionen och fängslande historieberättande. I sitt arbete visar Folkform prov på hur de både inspireras av och utmanar traditionella tekniker och designhistoria. Med stor nyfikenhet är de ständigt trogna sin egen designfilosofi och metodik – att lära känna produktionen, ta tillvara dess möjligheter och sedan utmana dem, för att tillsammans skapa något nytt och eget. Vikten de lägger vid att berätta om produkternas ursprung och tillverkningsprocess är föredömlig och något vi gärna ser mer av under 2023 och framåt.

Årets Trädgårdsdesign 2023
Mariann Gundersen för Vill Hageglede (ägarens privata trädgård)

Juryns motivering: Mariann Gundersens sätt att tolka trädgårdslegendaren Piet Oudolf och adaptera hans stil till nordiska förhållanden har uppmärksammats både i Norge och internationellt. Trädgårdsdesignen är anpassad efter platsen på Justøy i södra Norge, där planteringarna samspelar med den omgivande naturen. Det är en trädgård som berör våra sinnen med sina naturliga och föränderliga uttryck, vackra året om. Det är dessutom en hållbar trädgårdsdesign som gynnar pollinatörer, vilda djur – och oss människor. Mariann delar flitigt med sig av sin kunskap och inspirerar oss med sin naturalistiska trädgårdsstil och dess växter.

Årets Producent 2023
Massproductions

Juryns motivering: En streetsmart tonåring, fast besluten att göra saker på sitt sätt. Massproductions kombinerar hög designnivå med mod och skarp affärsmässighet. Sedan starten 2009 har de stått på sig och envist drivit sin linje, utan att ge efter för snabba trender. Med hållbar produktion och kvalitet i grunden har de full kontroll över hela sin värdekedja – från första designidé till slutförpackning.

Årets Rising Star 2023
Antrei Hartikainen

Juryns motivering: Kärleken till hantverket och materialet är tydlig i allt han gör. Genom att kombinera kompetensen hos en skicklig finsnickare med kompetensen hos en designer skapar Antrei Hartikainen objekt, möbler och installationer som suddar ut de traditionella gränserna mellan funktion och konst. Hans verk är både eleganta och skulpturala, och har det självförtroende som föds när någon med kunskap och förståelse för ett material skapat dem. Vi ser fram emot att se Hartikainens fortsatta arbete med sitt favoritmaterial trä.

Årets Hållbarhetspris 2023
Vestre för deras hållbara möbelfabrik The Plus

Juryns motivering: En hållbarhetsförebild med stort engagemang och uthållighet i att uppnå höga hållbarhetsmål – samtidigt som över hundra partners engagerats i ett tvärvetenskapligt samarbete – har lett till utvecklingen av många innovativa lösningar och skapandet av den mest hållbara möbelfabriken i världen. Ett stort fokus har varit att skapa en attraktiv och vacker byggnad som är öppen för besökare och engagerar lokalsamhället. Genom att sätta höga hållbarhetsmål och ta fullt ansvar för hela värdekedjan är Vestre en förebild för klimatomställning där hållbarhet och affärer går hand i hand.

Om Scandinavian Design Awards
Priset är ett samarbete mellan förlaget It Is Media och Stockholm Furniture Fair. Förlaget It Is Media har tidigare stått bakom utmärkelsen Swedish Design Awards by Rum, som tilldelats svenska formgivare och arkitekter i 10 år. Stockholm Furniture Fair har i sin tur stått bakom Editors Choice Awards. Nu initieras ett samarbete för att möjliggöra mer tyngd och substans till såväl priserna som pristagarna. Målet är att skapa ett stort gemensamt pris utifrån en stark plattform med internationell utblick. Tillsammans görs en kraftsamling för att stärka och sporra designbranschen och stötta både kreatörer och företag.

Årets jury:
En namnkunnig jury från arkitektur- och designbranscherna i Sverige, Norge, Danmark och Finland har utsett vinnarna. Juryn består av en noggrant selekterad grupp, samtliga praktiserande inom respektive yrkeskategori där de har gedigen erfarenhet. Juryns ordförande är arkitekturhistorikern och författaren Martin Rörby.

 • Scandinavian Design Awards jury 2023:
 • Amina Djemili / chefredaktör Rum Hemma
 • Anya Sebton / designer och inredningsarkitekt och grundare av Anya Sebton design
 • Bettina Bieberstein Lee / chefredaktör Rum Ute
 • Cecilia Öfverholm / chefredaktör på Tidskriften Rum
 • Cristiano Pigazzini / creative director och grundare av Note Design Studio
 • Eero Koivisto / arkitekt och designer och grundare av Claesson Koivisto Rune
 • Hanna Nova Beatrice / projektchef Stockholm Furniture Fair
 • Ingerid Helsing Almaas / arkitekt och senior advisor DOGA, Design and Architecture
 • Ivana Kildsgaard / arkitekt, hållbarhets- och kvalitetschef på Tengbom
 • Jacop Merlini / förläggare It is Media
 • Josefin Udén / chefredaktör Nya Rum
 • Kenn Römer-Bruhn / författare och trädgårds- och fotojournalist
 • Lisa Marie Mannfolk Eklund / redaktionschef på Tidskriften Rum
 • Rahel Belatchew /arkitekt och grundare av Belatchew Arkitekter
 • Svante Öquist / inspiratör och journalist
 • Tina Vernon / redaktör Nya Rum
 • Tina Hellberg / inredningsdesigner och curator och grundare av Studio Tina Hellberg
 • Tuomas Uushemio / arkitekt och fotograf
 • Viktoria Millentrup / arkitekt på BIG

Medellande Stockholmsmässan, Stockholm

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *