White och HPP Architekten får uppdraget att utforma den nya kliniken i Tübingen


På uppdrag av Amt Tübingen des Landesbetriebs Vermögen und Bau Baden-Württemberg och i samarbete med HPP Architekten utformar White Arkitekter den nya kliniken vid universitetssjukhuset i Tübingen, Tyskland. Byggnaden har ett holistiskt hållbarhetskoncept och fokus ligger på att erbjuda en läkande miljö för patienterna samt en effektiv arbetsmiljö för personalen.

White och HPP Architekten får uppdraget att utforma den nya kliniken i Tübingen På uppdrag av Amt Tübingen des Landesbetriebs Vermögen und Bau Baden-Württemberg och i samarbete med HPP Architekten utformar White Arkitekter den nya kliniken vid universitetssjukhuset i Tübingen, Tyskland. Byggnaden har ett holistiskt hållbarhetskoncept och fokus ligger på att erbjuda en läkande miljö för patienterna samt en effektiv arbetsmiljö för personalen.

White Arkitekter har i samarbete med HPP Architekten fått förtroendet att utforma den nya kliniken, NMK, i Tübingen. Amt Tübingen des Landesbetriebs Vermögen und Bau Baden-Württemberg valde förslaget eftersom det erbjuder bästa möjlighet till utveckling och uppfyller kraven på ett föredömligt sätt. Den nya kliniken i universitetsstaden Tübingen har ett omfattande hållbarhetskoncept och ett byggnadskoncept som bygger på en resurssparande och koldioxidreducerande byggmetod. Tack vare kombinationen av trä som ett viktigt konstruktionsmaterial i de tre översta våningarna och förnybart råmaterial i utbyggnaden samt fasaden är det möjligt att spara på utsläppen av växthusgaser samtidigt som det lagrade kolet förblir långsiktigt bundet i komponenterna. Genom att konstruktionen består av separerbara delar är det möjligt att återanvända samtliga beståndsdelar som ett helt element eller återvinna dem i sina respektive återvinningsprocesser.

Byggnaden är utformad med autogena aspekter av arkitektur och landskap. Basen följer sluttningen och bäddar in det böljande landskapet. Ovanpå basen står byggnadsvolymer utformade som vingar för att maximera utsikten och intaget av dagsljus. För att säkerställa en läkande miljö har de tre översta våningarna som huvudsakligen består av individuella vårdutrymmen utsikt över Tübingen och bergskedjan schwabiska alben. Träinteriören skapar en varm atmosfär och samtliga patientrum har alla ett stort intag av dagsljus. White Arkitekters landskapsarkitekter har designat utemiljöerna som terrasser och trädgårdar vilka erbjuder en grön och frodig miljö som ger personal, patienter och besökare tillgång till naturen.

— Vi är väldigt stolta över att ha fått förtroendet att utforma den nya kliniken vid universitetssjukhuset i Tübingen. Vi är också glada över att kunna bidra med vår erfarenhet av komplexa vårdbyggnadsprojekt och kunskap om skandinavisk träarkitektur. Nu ser vi fram emot ett gott samarbete med HPP Architekten och Amt Tübingen des Landesbetriebs Vermögen und Bau Baden-Württemberg, säger Kristin Schmitt, ansvarig arkitekt på White Arkitekter.

— Vi är mycket glada över att få möjlighet att utforma detta extraordinära projekt tillsammans med våra kollegor från White Arkitekter och kunden Amt Tübingen des Landesbetriebs Vermögen und Bau BadenWürttemberg. Målet är att förverkliga framtidens vårdprojekt där förutom aspekterna av läkande arkitektur och en funktionell och optimerad organisation spelar även aspekterna av ett integrerat, hållbart helhetskoncept en framstående roll. Det nära och förtroendefulla samarbetet mellan White Arkitekter och HPP Architekten samlar den kreativa och professionella kompetensen för att uppnå målen, säger Volker Biermann, partner och ansvarig för genomförandet av tävlingar på HPP Architekten. För att säkerställa optimala driftsrutiner ligger fokus på funktionella och effektiva personalområden samt korta avstånd till stationerna. Genom lättnavigerade gångar är det lätt att ta sig runt och hitta rätt i byggnaden.

— Vi är mycket stolta över detta prestigefyllda projekt. Vårt och HPP Architektens förslag har utformats i samarbete med flera specialister inom bygg, miljö och teknik. Tillsammans har vi arbetat som ett integrerat team, vilket har varit nyckeln till att utveckla en klinik med ett så starkt hållbarhetskoncept, säger Cristiana Caira, ansvarig arkitekt för tävlingsförslaget på White Arkitekter.

Tävlingsteamet bestod av White Arkitekter, HPP Architekten GmbH, knippershelbig GmbH, Werner Sobek AG, PGMM Planungsgruppe M+M AG, SINFIRO GMBH & CO. KG vormals Ingenieurbüro Riesener GbR, GREENBOX Landschaftsarchitekten.

Medellande White arkitekter, Göteborg

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *