Magasin X vinner Solenergipriset prisutdelning


Torsdag, 30 mars tilldelades kontorshuset Magasin X i Uppsala Solenergipriset i kategorin Årets anläggning på byggnad. Den flerfaldigt prisbelönta byggnaden är ritad av White Arkitekter och utrustad med solceller både på taket och sömlöst integrerade i fasaden.

Den sju våningar höga byggnaden som stod färdig förra året har en stomme helt i trä och är certifierad med LEED Platinum. Tillsammans med ett innovativt energisystem ger det byggnaden ett mycket litet klimatavtryck. Vasakronans kontorshus har både solpaneler på taket och 540 kvadratmeter måttanpassade solceller integrerade i fasaden mot sydost och sydväst.

– Magasin X är ett exempel på hur solceller kan vara en naturlig del av husets arkitektur utan att ge avkall på deras effektivitet, säger Rickard Nygren, arkitekt och hållbarhetsspecialist i projektet. Fasadlösningen och solcellspanelerna är utformade av White. För att undvika att det blir för varmt i huset är täta delar insprängda mellan de stora fönsterpartierna som löper runt om. Dessa ytor ger solavskärmning och isolering samtidigt som de kläs med en solpanel som kan göra el av den solinstrålning som ska skuggas bort. Panelernas frostade frontglas ger en mörk matt yta som samspelar med den övriga fasadbeklädnaden av mörkgrå skiffer.

Fasadanläggningen på 92,5 kWp förväntas ge cirka 57 000 kWh av den totala solelproduktionen av cirka 155 000 kWh per år. Solcellsanläggningen kompletteras också med energilagring i byggnaden.

Juryns motivering:

Vasakronan har genom projektet Magasin X visat prov på nytänkande både vad avser klimatansvar och integration av solpaneler. Med måttanpassade fasadpaneler har byggnaden fått ett intressant och spännande uttryck. Arkitekt och byggherre har i de små detaljerna hittat lösningar där ljusinsläpp och solavskärmning effektfullt maximerats och där solpanelerna bland annat används för att tillvarata den solinstrålning som skuggas bort. Genom en byggnadskonstruktion i trä har klimatavtrycket minimerats. Vasakronan visar dessutom ett framåtseende i att komplettera solanläggningen med ett energilager och genom att använda frikyla från marken.

Medellande White arkitekter, Göteborg

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *