Eva Lindström tilldelas Astrid Lindgren Memorial Award 2022


Eva Lindström är en svensk bilderbokskonstnär, född 1952. Hon har gett ut runt 35 egna bilderböcker samt illustrerat en lång rad böcker i samarbete med olika författare. I hennes berättelser berörs både stora livsfrågor och vardagliga händelser, klurig humor samsas med det absurt mystiska. Hennes prisbelönade konstnärskap beskrivs av juryn som ”kompromisslöst och gränsöverskridande”.

Juryns motivering lyder:

Eva Lindströms gåtfulla bildvärld är i ständig förvandling. Träd flyttar utomlands, hundar antar enorma proportioner och föremål försvinner för att plötsligt återkomma. Med snabb penselföring och förtätad kolorit skapar Eva Lindström en mångtydig dialog i text och bild. Gränsen är flytande mellan barn, vuxna och djur. Med djupt allvar och vild humor brottas de med de eviga frågorna: Vilka är vi? Vart är vi på väg? Vem har tagit våra mössor?

Om Eva Lindström

Eva Lindström är född 1952 i Västerås och bosatt i Stockholm. Hon är utbildad vid Västerås Konstskola och Konstfack i Stockholm. På 1980-talet började hon arbeta som serietecknare, bland annat för kvinnotidningen Q, Aftonbladet, DN och Kamratposten, och gav även ut seriealbum. Hennes första egna barnbok var Kattmössan som kom 1988. Eva Lindströms barnlitterära produktion är omfattande och mångfaldigt prisbelönad. Hon har fått bland annat Augustpriset (2013) och bilderbokspriset Snöbollen (2011 och 2018). Hon har skapat tre tecknade kortfilmer och flera av hennes berättelser har filmatiserats, bland annat En fågeldag (2000), Min vän Lage (2001) och Jag rymmer! (2006). I senaste boken Ingenting är omöjligt för oss som gavs ut 2021, får läsaren följa två små barn och deras hund, som landar på en annan planet. Här skildras utanförskap, samhörighet och saknaden efter en försvunnen far.

Flera av Eva Lindströms bilderböcker har översatts till andra språk, bland annat engelska, franska, kinesiska, tyska och polska.

Om skapandet

Eva Lindström

Bland svenska bilderbokskonstnärer har Eva Lindström en säregen profil. Hennes sällsamma berättarvärldar där udda och vilsna gestalter vandrar omkring kännetecknas av stor originalitet. I text och bild gestaltar hon stämningar och känslor som rör både de stora livsfrågorna som vardagliga händelser. Klurig humor samsas med det absurt mystiska. Hon utgår från barnets erfarenhetsvärld och fångar den spänningsfyllda dramatiken i barns samvaro. Gränsen mellan barn och vuxna är ofta hårfin, något som också gäller skillnaden mellan människa och djur. Berättelserna kan tolkas på flera olika sätt och slutar ofta öppet, vilket manar till eftertanke eller väcker frågor.

Eva Lindström – pristagare 2022 1/2022 (e-magin.se)

Meddelande Astrid Lindgren Memorial Award ALMA, Stockholm

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *