Nyutgåva av Tidstypiskt – nu med arkitektur från 1980-talet


Nu finns en ny utgåva av boken Tidstypiskt, denna gång kompletterad med 1980-talets arkitektur och byggnadsdetaljer. Med boken vill Svensk Byggtjänst inspirera till återbruk och ge kunskap om hållbar förvaltning och utvecklingen av byggnadsbeståndet i Sverige. Boken speglar drygt 100 år av vardagsarkitektur i husen.

Tidstypiskt – Arkitekturdetaljer i flerbostadshus 1880-1990 handlar om vardagsarkitektur i husen. Den täcker bygghistoria från 1880-1990 och utbildar om det svenska byggnadsarvet, hur det kan förvaltas och återbrukas.

– Svensk Byggtjänst vill med nyutgåvan främja kunskap om hållbart byggande. Vi vill visa att det inte finns någon anledning att byta ut material som fortfarande är användbara. Redan i planeringen av en ombyggnation bör det övervägas om exempelvis ett kök verkligen behöver rivas. Ofta kan det räcka med att komplettera och bevara, berättar Johanna Kullman, förlagschef på Svensk Byggtjänst.

Tidstypiskt – Arkitekturdetaljer i flerbostadshus 1880-1990 tar med dig på en drygt hundraårig resa genom vardagsarkitekturens stilmässiga växlingar.

– Med den nya utgåvan får läsaren insyn i ett intressant och sällan belyst decennium inom arkitektur. Jag hoppas det väcker ett nytt intresse för att bevara husens detaljer även från 1980-talet, säger Johanna Kullman. Kunskap om olika tiders arkitekturstilar ger förutsättningar att ta hand om byggnadsdetaljer på ett mer hållbart sätt. Bokens författare är liksom tidigare utgåvor arkitekterna Cecilia Björk och Laila Reppen.

–1980-talet är ett roligt decennium på många vis, där symmetri och fasaddekorationer kommer tillbaka, säger Cecilia Björk. Svensk Byggtjänst som agerar på uppdrag av samhällsbyggnadssektorn är mest känt för att ge ut referensverket AMA, men tillhandahåller även andra tjänster och information. Dess förlag ger ut och säljer marknadens bredaste utbud av byggrelaterad litteratur. I fysiskt och digitalt format.

Fasad från Södra Station, Brunnbergsgruppen

Portikern “Urbana fönster”. Från området Södra Station

Foton: Laila Reppen, Medellande Svensk Byggtjänst, Stockholm

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *