Kasper Salin-priset går till Merkurhuset i Göteborg


Merkurhuset i Göteborg mottog Sveriges Arkitekters Kasper Salin-pris vid Arkitekturgalan den 13 mars. Ansvarig arkitekt är Bornstein Lyckefors Arkitekter (numera Olsson Lyckefors Arkitektur) med beställare Platzer Fastigheter/Bygg-Göta/Forsman & Bodenfors.

– Kasper Salin-priset är det finaste pris en byggnadsarkitekt kan vinna. Merkurhuset tar avstamp i arkitekturhistorien med sina referenser till Göteborgs hamnkaraktär, med dess magasins- och fabriksbyggnader. Det blickar framåt genom att landa på Esperantoplatsen och sätta ribban för framtida tillägg, då staden har ambitionen att utveckla stadsdelen och återknyta till Göta älv, säger Sveriges Arkitekters ordförande Emina Kovacic.

Juryns motivering:
”En märkvärdig gestalt som vilar vackert i arkitekturhistorien men samtidigt är sin egen. I ett trångt läge i staden infogar byggnaden sig. På samma gång äger den sin plats – en prestation i perfekt balans. De egensinniga gavlarna bör framhållas, tillsammans med ett slags ”takkupor” med många tolkningsbottnar. Interiört härskar materialens egen uttryckskraft. Några originella och snillrika val i en till största del enkel plan och sektion skapar en stor variation och rikedom i rumsupplevelserna. En ny typologi utanför de etablerade är kraftfullt och tidlöst.”

Övriga nominerade till Kasper Salin-priset 2022 var Mötesplats Mariatorget (arkitekt: Spridd, byggherre Stockholms Stadsmission), Tolv hus som är radhus i Malmö (arkitekt och byggherre Förstberg Ling) samt Hage i Råängen, ett utomhusrum utanför Lund (arkitekt Brendeland og Kristoffersen, byggherre Lunds domkyrka).

Om Kasper Salin-priset:
Priset har delats ut sedan 1962 och är Sveriges äldsta och mest prestigefyllda arkitekturpris. Bland tidigare vinnare kan nämnas Markuskyrkan i Björkhagen, ritad av Sigurd Lewerentz, Vasamuseet i Stockholm av Göran Månsson och Marianne Dahlbäck samt Domkyrkoforum i Lund av Carmen Izquierdo.

Om juryn:
Juryn har bestått av arkitekterna SAR/MSA Stina Johansson (juryordförande), Christer Malmström, Einar Rodhe och Helena Tallius Myhrman.

Medellande Sveriges Arkitekter, Stockholm

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *