2022 års Augustpristagare


Årets Augustpris har delats ut den 28 november 2022 vid Augustgalan i Konserthuset i Stockholm. Augustpriset delas ut i tre kategorier: Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok och Årets svenska barn- och ungdomsbok. Prissumman i varje kategori är 100 000 kronor. Pristagarna får även en bronsstatyett formgiven av Mikael Fare. Ikväll har också Lilla Augustpriset och Svenska Förläggareföreningens Hederspris delats ut. Augustgalan leddes av Sissela Kyle. Augustpriset och Lilla Augustpriset delas ut av Svenska Förläggareföreningen i samarbete med Elite Hotels.

Nedan följer pristagarna och juryernas motiveringar.

Årets svenska skönlitterära bok
Detaljerna, Ia Genberg, Weyler förlag

I Detaljerna blir en glödande feber en portal till det förflutna och de relationer som en gång betydde allt – i ett liv som inte längre finns. Med vemod, precision och lågmäld humor skriver Ia Genberg fram de skärvor som skapar en människa, och låter sin röst ljuda med omisskännlig klang. I den exakta känslan för de små detaljerna blir en hel värld levande.

Årets svenska fackbok
Jag har torkat nog många golv. En biografi om Maja EkelöfNina van den Brink, Norstedts

Maja Ekelöf, städerska och ensamstående fembarnsmor, gjorde succé med sin dagbok Rapport från en skurhink från 1970. Nina van den Brink väver skickligt ihop Maja Ekelöf – städerska, hyllad författare, abortförespråkare och vänsteraktivist – med berättelser om städerskor i sin egen familj. De närgångna beskrivningarna av varje arbetsmoment och dess verkan på kroppen är nästintill poetiska. Boken är lika mycket ett starkt porträtt över ett av Sveriges mest gripande författarskap som en uppgörelse med välfärdsbygget som inte kom alla till del.

Årets svenska barn- och ungdomsbok
Vi ska ju bara cykla förbiEllen Strömberg, Rabén & Sjögren och Schildts & Söderströms

Lyhört och träffsäkert skildras tonårens brytningstid då fantasierna om vem man vill vara plötsligt ska omsättas i praktik, då kompisrelationer sätts på prov och då den första kärleken känns både lockande och skrämmande. Med största respekt för både sina läsare och sina karaktärer ger Ellen Strömberg nytt liv åt ungdomslitteraturens mest ikoniska motiv.

Lilla Augustpriset
Döden i romAli Alonzo, Stockholm

Varje ord vibrerar av liv i denna berättelse om en grupp sextonåriga svenskar som driver runt mellan kloster och kyrkor i Den eviga staden. Ironiskt nog är det just genom att aldrig väja för det fula, det äckliga, det trasiga som författaren blottlägger det vackra i att inte vara som alla andra. En ändlöst fascinerande text.

Augustprisets jurygrupper

Årets svenska skönlitterära bok
Mia Strandell (ordförande), Mattias Eklöf, Kristina Lindquist, Sorin Masifi och Carl Åkerlund.

Årets svenska fackbok
Joanna Rose (ordförande), Magnus Bremmer, Nino Dawod, Kalle Lind och Devrim Mavi.

Årets svenska barn- och ungdomsbok
Salomon Hellman (ordförande), Stina Nylén, Hanna Ottersten, Maria Lassén-Seger och Lydia Wistisen.

Lilla Augustpriset
John Häggblom (ordförande), Eva Boström, Maria Frensborg, Alex Haridi och Anna Nordlund.

Medellande Svenska Förlagföreningen och Elite Hotels, Stockholm

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *