Uppsala stadsteater vinner Guldstolen för bästa interiör


Uppsala stadsteater mottog priset Guldstolen, Sveriges Arkitekters pris för bästa interiör, på Arkitekturgalan den 13 mars. Inredningsarkitekt är Studio Feuer med Uppsala stadsteater som beställare.

Juryn prisar bland annat hur befintliga värden lyfts fram och binds ihop med nya inslag. Foto: Mikael Olsson

Juryns motivering lyder:
”Ett ypperligt exempel på hur befintliga värden lyfts fram och binds samman med nya inslag. De publika ytorna har fått ett samtida, attraktivt uttryck som är lekfullt och med respekt för det befintliga. En miljö som genomsyras av kultur, med en blinkning till svunna tiders storslagna fester och dramatik. Det är öppet för alla och här vill man stanna länge!”

– Vinnaren Uppsala stadsteater visar att ekologisk hållbarhet gifter sig utmärkt med högklassig inredningsarkitektur. Tove Sjöberg och övriga på Studio Feuer har jobbat med återbruk, bland annat av originaldetaljer som återfanns i förråden och har, tillsammans med teaterns egna hantverkare, experimenterat sig fram till att anpassa det återvunna till dagens behov. Allt med en tydligt kreativ estetik, säger Sveriges Arkitekters vice ordförande Björn Ekelund.

Återbruk av originaldetaljer finns det flera exempel på. Foto: Mikael Olsson

Övriga nominerade är Forsman & Bodenfors huvudkontor, Göteborg (Inredningsarkitekt: Bornstein Lyckefors Arkitekter [numera Olsson Lyckefors Arkitektur], beställare: Forsman & Bodenfors), Gastropub Goma, Stockholm (Inredningsarkitekt: SandellSandberg, beställare: Elite Hotel) samt Naturskyddsföreningens rikskansli, Stockholm (Inredningsarkitekt: Kaminsky Arkitektur, beställare: Naturskyddsföreningen).

Presentation av samtliga nominerade >

Juryn:
Juryn har bestått av arkitekt SIR/SAR/MSA Mia Erlandsson (ordförande), arkitekterna SIR/MSA Malin Ahlgren och Karin Lundberg samt inredningsarkitekt Daniel Svahn.

Priset:
Guldstolen har delats ut sedan 1992 av Sveriges Arkitekter (tidigare SIR). Priset går till en nyligen färdigställd interiör av hög arkitektonisk kvalitet som är funktionell och väl gestaltad.

Medellande Sveriges Arkitekter, Stockholm

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *