Stora torg i Eslöv vinner Landmärket 2021


Stora torg i Eslöv mottog Landmärket, Sveriges Arkitekters pris för bästa utemiljö, vid Arkitekturgalan den 7 april. Landskapsarkitekt är Malmöföretaget Sydväst arkitektur och landskap, med beställare Eslövs kommun. Stora torg i Eslöv är årets vinnare av Landmärket, Sveriges Arkitekters pris för bästa landskapsarkitektur. Arkitekt: Sydväst. Foto: Werner Nystrand  Sveriges Arkitekters pris Landmärket går till en utemiljö av hög arkitektonisk kvalitet gällande formgivning och utförande. Priset har delats ut sedan 1992, fram till 2002 av Landskapsarkitekternas Riksförbund, och firar 30-årsjubileum i år.

– Jag är väldigt glad att se Stora torg i Eslöv som vinnare. Det är en plats som lever, används och som är älskad. Med hög precision och kvalitet har arkitekterna lyckats mejsla fram ett torg som understödjer stadens visioner på ett till synes självklart sätt. Stora torg är en attraktiv och hållbar livsmiljö för många generationer framåt, säger Sam Keshavarz, landskapsarkitekt LAR/MSA och juryns ordförande.

Juryns motivering lyder:
”En vacker förening av parkelement, plats för spring i benen och den handel som är torgets signum stödjer visionen av småstadens hjärta. Vinnaren visar vad politisk vilja i kombination med en inspirerande, platsanpassad arkitektur kan åstadkomma. Den belyser också vad det offentliga rummet kan ge invånarna tillbaka, i form av upplevelser och stolthet, när parkeringar och körfält får lämna plats åt vardagsliv och evenemang.”

Övriga nominerade till Landskapsarkitekturpriset 2021 var:
•Brf Vivas gårdar i Göteborg. Arkitekt: 02landskap, beställare Riksbyggen.
•Clemenstorget i Lund. Arkitekt: White arkitekter, beställare Lunds kommun.
•Vårbergstoppens lekplatser i Stockholm. Arkitekt: Land Arkitektur, beställare Trafikkontoret, Stockholms stad.

Juryn 2021 har bestått av landskapsarkitekt LAR/MSA och juryordförande Sam Keshavarz, Outer Space, Stockholm, landskapsarkitekt LAR/MSA Jeanette Nilsson, Edge of Landscape, Malmö, landskapsarkitekt LAR/MSA Agneta Persson, Malmö Stad och landskapsarkitekt MSA Pål Castell, Centrum för urbana studier, Chalmers tekniska högskola (CTH).

Meddelande Sveriges Arkitekter

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *