Malmö Stadsteater återöppnade i februari


Efter en fem år lång renovering utförd av Haworth Tompkins architects och White Arkitekter  i samarbete med Malmö Stadsteater och Malmö Stadsfastigheter, levererat av  huvudentreprenören Team Skåne öppnar nu Malmö Stadsteater. Kärnan i projektet präglas  av att öppna upp teatern till stadens liv och välkomna en ny publik.

Malmö Stadsteater, en byggnad i vackert rött tegel och granitsten, ritad av Theodor Wåhlin  ursprungligen som Hippodromen 1898, bildar ett kvarter med den gamla cirkuslokalen i centrum  som är omsluten av ett takvalv i trä, ljusinsläpp från höga fönsterband och kupol. Auditoriet har  omgestaltats inom det bevarade historiska skalet, med en ny geometri för sittplatserna utformad  som en hästsko och som tar hänsyn till den ursprungliga dodekagona cirkusplanformen. Detta  förbättrar både publikens närhet och tillgänglighet samtidigt som det förankrar teatern i sitt  historiska sammanhang. Ett demonterbart proscenium ger större konstnärlig flexibilitet för olika  typer av scener och föreställningar. Tack vare kombinationen av flyttbara platser och utdragbar  gradäng samt en ny balkongnivå i auditoriet har publikkapaciteten ökat med över 100 platser, till  520.

– Det har länge varit uppenbart att Malmö Stadsteater har behövt lösa mycket grundläggande  utmaningar i vår K-märkta byggnad, en historisk hippodrom som är över 120 år gammal. Ändå såg  ingen av oss vägen framåt förrän vi träffade arkitekterna från Haworth Tompkins. Trots pandemin  och det fysiska avståndet kändes de aldrig långt borta. Tillsammans med White arbetade de  konsekvent för att skapa en fantastisk teaterupprättelse och för att ge tillbaka Malmöborna ett hus  som är öppet, varmt, demokratiskt och utan barriärer. En plats som vi alla kan besöka och känna  oss välkomna till, säger Kitte Wagner, vd och konstnärlig ledare, Malmö Stadsteater.

– Vårt första samtal med Kitte handlade om foajéns atmosfär och belysning. Från denna  utgångspunkt och tillsammans med hennes team utformade vi projektet för att framhäva Malmö  Stadsteater som en byggnad för offentliga sammankomster, en plats där människor med olika  bakgrund kan mötas i en välkomnande och inkluderande miljö som är laddad med konstnärliga  visioner, säger Roger Watts, Director på Haworth Tompkins.

En ny inglasad paviljong som delvis täcker den befintliga innergården länkar samman auditoriet  med gatan. Samtidigt skapar paviljongen en inbjudande sekvens mellan den nya entrén och de  renoverade teaterfoajéerna. Gårdspaviljongen fungerar som ett torg för teatern och blir en plats för  mingel, workshops och musikuppträdanden och som en del av foajén under föreställningar. Den  glasade fasaden utgörs av en vikvägg, som möjliggör att paviljongen kan öppna upp och bilda en  förlängning av stadsrummet.

– Tack vare ett gott samarbetet mellan samtliga parter och med en lyhördhet till husets själ har vi  tillsammans skapat en arkitektur som signalerar öppenhet och som välkomnar hela Malmös  befolkning. Genom att varsamt lägga en ny årsring i husets historia, hoppas jag att vi gett ny  livskraft och därmed förlängt livet på denna fantastiska byggnad, säger Felix Hansson, ansvarig arkitekt, White Arkitekter.

Före renoveringen hade teatern ingen offentlig ingång från Kalendegatan. Genom att omvandla ett  av rummen som vetter mot gatan, som tidigare var en perukbutik, till ett café och samtidigt öppna  upp en gångförbindelse har en anslutning nu skapats mellan teatern och gatan. Det tidigare  biljettkontoret som vetter mot gatan har omvandlats till en ny ateljéstudio. Studion kan användas  till workshops för unga men också konserter, mottagningar och seminarier. Både caféet och  ateljéns fönster vetter mot gatan vilket ger teatern en livlig gatufasad.

Byggnadsarbetet inleddes sommaren 2021 och teatern öppnade igen den 24 februari 2023.

Medellande White arkitekter, Göteborg

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *