Åtta av tio svenskar semestrar i Sverige i år


Trots att det är fullt möjligt att resa utomlands efter två år av coronarestriktioner väljer majoriteten av svenska folket att semestra i Sverige. Det visar en färsk undersökning som White Arkitekter låtit Novus genomföra. I år har mer än hälften av svenska folket planerat att semestra i Sverige. Och närmare var fjärde svensk planerar att tillbringa sommarledigheten i sitt närområde. Här listar arkitektkontoret några vackra svenska pärlor som bjuder på unik arkitektur liksom aktivitet, kultur och naturupplevelser.

Sara Kulturhus, Skellefteå

Den 20 våningar höga träbyggnaden har blivit ett världskänt landmärke för Skellefteå som nyligen listades som ett av världens bästa resmål av tidskriften Times. I White-ritade Sara Kulturhus inryms även The Wood Hotel by Elite med 205 moderna rum i skandinavisk design, spa med tillhörande utomhuspool på taket, restauranger och takbar med milsvid utsikt över staden. Läs mer här.

Tivedens nationalpark, Tived

I en av de mest otillgängliga delarna av Sveriges vildaste skogar ligger Tivedens nationalpark. En miljö som karaktäriseras av tio meter höga klippblock, djupa sprickdalar och urskog. Här har vi, med minimal inverkan på naturen, skapat tre nya entréer som varsamt leder besökare ut i den orörda naturen. Läs mer här.

Naturum Höga Kusten, Docksta

I skuggan av det mäktiga Skuleberget ligger en uppmärksammad byggnad inspirerad av naturen som omger den. Naturum Höga kusten är resultatet av ”geologisk kirurgi” — ett precist snitt rakt in i urberget! Whites ambition var inte att göra huset till slutmålet, utan snarare att skapa en port ut i naturen och ett intresse för att fortsätta ut längs bergssidan eller besöka grottan halvvägs upp mot toppen. Läs mer här.

Naturum Kosterhavet, Sydkoster

På Sveriges västligaste utpost finns naturum Kosterhavet. Det ligger i Ekenäs på Sydkoster med utsikt över Sveriges första marina nationalpark som invigdes 2009. Naturum Kosterhavet är porten till nationalparken och dess skatter. Omgivet av kristallklart hav och det förtrollande Kosterljuset, är de av klippor formade, bilfria öarna en inspiration för många konstnärer. Läs mer här.

Naturum Värnerskärgården, Lidköping

Naturum Vänerskargarden, White Arkitekter, Fotograf: Åke E:son Lindman

I Vänerns kustband precis intill det storslagna Läckö Slott ligger ett naturum tillägnat Kronprinsessan Victoria. Byggnaden är inspirerad av barockens formspråk och Vänernaturens egen skira vass och råa drivved. Här har White, på uppdrag av Statens Fastighetsverk, gestaltat ett naturum med utställningsdel för att visa upp Djurö nationalpark och Vänerskärgårdens intressanta kustnatur, men också en restaurang samt en serie övernattningsrum. Läs mer här.

skala 1:1, Sofiero Slottsträdgård, Helsingborg

Som ett av sju arkitektkontor blev White inbjudna att skapa och ställa ut ett platsspecifikt verk i Sofieros slottsträdgård under utställningen ”skala 1:1”. Whites bidrag, Betraktelser vid vatten är en lek med arkitektens arbetsmetoder där det som skapas ofta utforskas både fysiskt såväl som i fantasin. I det dagliga arbetet pendlar arkitekter ofta mellan att betrakta det de gör och empatiskt tänka sig in i platserna de skapar. Det görs genom tankekraft, men också genom att arbeta med modeller. En modell kan även bli till ett sceneri, och för att förstärka det, befolkas Whites skulptur med 3D-printade skalmodeller av medarbetarna som jobbar på Whites Malmökontor. Läs mer här.

White Arkitekter är ett av Skandinaviens ledande arkitektkontor. Vi arbetar med hållbar arkitektur, design och stadsutveckling i en internationell kontext för nuvarande och kommande generationer. Vår mission är att, med arkitekturens kraft, driva omställningen till ett hållbart liv. Vår vision är att 2030 ska alla våra projekt vara formstarka och klimatneutrala. Vi är ett medarbetarägt arkitekturkollektiv som utgörs av cirka 700 medarbetare med närvaro i Sverige, Norge, Storbritannien, Tyskland, Kanada och Östafrika.

Medellande White Arkitekter, Göteborg

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *