Priset Ung Svensk Arkitektur går till gotländska Ateljé Ö


Vid Arkitekturgalan den 7 april mottog Ateljé Ö priset Ung Svensk Arkitektur, som delas ut av tidskriften Arkitektur, för sin Villatriptyk Butter, 319 och Djupvike. Ateljé Ö är ett ungt och nystartat Gotlandsbaserat kontor, bestående av arkitekterna Joel Phersson, Mats Wahlström Walter och Emelie Ahlqvist.

Ung Svensk Arkitektur går till en arkitekt som är max 40 år, verksam inom inrednings-, hus-, landskapsarkitektur eller inom stadsplanering. Priset lyfter fram arkitekter i början av sin karriär och är ett löfte om framtida kvalitet, om nyskapandet och utforskandet som en del av hela yrkeskårens kunskapsutveckling.

– Ateljé Ö har skapat en triptyk med stora kvaliteter och som genom skickligt hantverkskunnande lyckas vara både tidlös, elegant och naturnära. Alla tre byggnaderna är starka hus med stora kvaliteter, i inredningen såväl som hur de passar in i det gotländska landskapet inom ett och samma tema, säger Arkitekturs chefredaktör Malin Zimm.

Juryns motivering lyder:
”Med stor inlevelse har tre variationer av en hustyp anpassats efter plats och program. En lekfull gotländsk triptyk, lika vardagligt robust som konstnärligt ambitiös, som övertygar i minsta detalj.”

I en artikel i Arkitektur liknar Katarina Rundgren husen, som ligger på tre olika ställen på Gotland, vid en syskonskara med starka släktband, lika men ändå olika, rotade i varsitt väderstreck. Alla har små varianter på planlösningen hall, öppet kök/vardagsrum och avskild del för sov och bad. Varje hus erbjuder en vy från entrén, genom huset och ut mot havet. Graden av öppet/slutet och olika kopplingar mellan privat/gemensamt varierar husen emellan. Det gör även ytskikt, detaljer och tekniskt utförande. En konstant är husens exteriöra estetik: låga putsade volymer med markerade takskivor och ett spel mellan täta murytor och stora fönsterpartier.

Läs mer om Villatriptyk i Arkitektur:  arkitektur.se/projekt/allkonstverk-i-tre-akter/

Övriga nominerade till Ung Svensk Arkitektur-priset 2021 var:
• Café Banacado i Stockholm. Arkitekt Aska, beställare Banacado.
• House for two artists, villa i Röstånga. Arkitekt Förstberg Ling, beställare Jenny Nordberg och Andreas Kurtsson.
• Parken Vårbergstoppen i Stockholm. Arkitekt Andrén Fogelström, beställare Trafikkontoret i Stockholms stad.

Meddelande Sveriges Arkitekter

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *