Nygammal pergola på Parapeten är nav för arkitektur under H22


En nytolkning av H55:s klassiska Zebrapaviljong är nav när Parapeten blir en plats för arkitektur, form och design under stadsmässan H22 i Helsingborg. Sveriges Arkitekter och dess lokalförening i Skåne har omvandlat Zebrapaviljongen till en pergola. Den öppnar sig mot Parapetens övriga delar, som alla pekar ut en riktning där tradition möter framtid.

Parapeten – arkitektur, form och design är mötesplatsen för designintresserade under H22. Foto: Lina Danielsson/H22

– Det är fint att lokalföreningen i Skåne lyfter historiska aspekter på H22, när de bygger en pergola utifrån Per Fribergs Zebrapaviljong. Genom att besökaren både kan blicka bakåt och sikta framåt höjer vi kunskapen om arkitektur, skapar nyfikenhet och stärker känslan av tillhörighet genom att skapa ett historiskt sammanhang, säger Sveriges Arkitekters ordförande Emina Kovacic.

Sveriges Arkitekter Skåne blickade länge på självaste Parapeten, vågbrytaren i centrala Helsingborg, som en plats för arkitektur och design på H22. Där står den klassiska H55-paviljongen byggdes upp under Helsingborgs förra bomässa H99. När de fick tillgång till platsen blev det ett omedelbart ja.

– Parapetens historia och särart ger ramen för vår mötesplats. Platsen relaterar till utställningarna H55 och H99 och har därmed en självklar tradition i att vara en kreativ arena för arkitektur, form och design, säger Agneta Hammer, ordförande i Sveriges Arkitekter Skåne.

På Parapeten finns förutom H55-paviljongen en restaurang och badstranden Tropical Beach. En perfekt plats för skönt häng, som under H22 kommer att förstärkas med tillfälliga byggnader, utställningar och en film. Allt för att ge inspiration till att uppmärksamma en breddad syn på arkitektur och hur den kan möta dagens och framtidens samhällsfrågor. Karin Sundberg Arkitektur ansvarar för mötesplatsens utformning.

Karin Sundbergs ritning av pergolan, den omtolkade Zebrapaviljongen

Parapeten – arkitektur, form och design invigs måndag den 30 maj och innehåller följande delar:

Pergolan – hjärtat i mötesplatsen på Parapeten. En tolkning av Zebrapaviljongen från H55, som ritades av den berömde arkitekten Per Friberg. Medan den vände sig inåt, med en träpromenad längs innerväggarna, går promenadvägen på utsidan av pergolan för att vara ett välkomnande rum för platsens andra delar.

Där Per Fribergs paviljong stod finns numera Kvickbrons brofäste, så pergolan är placerad närmare H55-paviljongen och storleken endast en tredjedel av 1955 års modell. Men materialen är sig lika liksom skuggspelet som gav Zebrapaviljongen sitt namn. Nytolkningen är en tidlös och därmed hållbar arkitektur i gränslandet mellan modernism och humanism. När H22 är slut kommer pergolan att flyttas till SLU Alnarp, där även Per Fribergs ritningsarkiv finns. Arkitekt: Karin Sundberg. Byggherre: Sveriges Arkitekter Skåne och Svenskt Trä.

Originalet: Per Fribergs Zebrapaviljong från H55, Arkivfoto Arkdes

Paviljong 22 – en träpaviljong som för första gången uppfördes under Venedigs arkitekturbiennal 2018 som bas för arkitekturens roll i hållbar utveckling. Paviljongen, eller varianter av den, har sedan vandrat till Nairobi, Paris och Stockholm för att nu landa i Helsingborg. Arkitekt: In Praise of Shadows. Byggherre på H22: Svenskt Trä och Nola.

Woodlife Sweden – en utställning med 40 träprojekt inom arkitektur och design, som också visats internationellt, i ett 30-tal länder (tillsammans med föregångaren Woodland). Den visar att tekniska träinnovationer samsas utmärkt med skönheten i nordisk byggnadskonst för att driva på utvecklingen mot en cirkulär biobaserad ekonomi. Woodlife Sweden är producerad av Svenska Institutet och Sveriges Arkitekter i samarbete med Svenskt Trä, Träpriset och Skogsindustrierna. Den visas på H22 i samarbete med Designprogrammet.

Falsterbo strandbad, vinnare av Region Skånes arkitekturpris 2009. Arkitekt och foto: Kjellgren Kaminsky

Film: 20 år med Skånes arkitekturpris – ett axplock av vinnarna presenteras av sina arkitekter i en film som rullar intill H55-paviljongens entré. Filmen ger en inblick i arkitekternas visioner och skapande arbete. Region Skånes Arkitekturpris delas ut i samarbete mellan Region Skåne och Sveriges Arkitekter Skåne. Syftet är att lyfta fram bra gestaltning och hållbar arkitektur i vid bemärkelse, liksom en god process och bra samarbete. Filmproduktion: MINT.

I H55-paviljongen visas också utställningarna Ung Svensk Form och en återblick på H55. Under tiden H22 pågår sker också en rad event i form av studiebesök, seminarier och en poddinspelning om Kasper Salin-priset.

– Vårt syfte med mötesplatsen är att visa betydelsen av arkitektur i formandet av vår gemensamma livsmiljö. Principer om tidlöshet, återbruk, klimat och miljö är andra centrala frågor som vi lyfter fram, säger Agneta Hammer.

Parapeten – arkitektur, form och design invigs den 30 maj. Den är en del av den internationella stadsmässan H22 City Expo i Helsingborg. Namnet anspelar på de berömda bostadsmässorna H55 och H99. Mellan 30 maj och 3 juli bjuder Helsingborgs stad in världen till att ta del av stadens hållbara och innovativa samhällslösningar.

 

www.arkitekt.se/om-oss/lokalforeningar/skane/traffa-oss-pa-h22-i-helsingborg

Falsterbo strandbad, vinnare av Region Skånes arkitekturpris 2009. Arkitekt och foto: Kjellgren Kaminsky

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *