I konkurrens med stora och omskrivna byggnader som Nya Nationalmuseum, 79&Park och Malmö Saluhall blev den småskaliga ateljébostaden i Hamra på Gotland årets vinnare av Kasper Salin-priset. Svensk-franska arkitekten Anna Chavepayre och beställarna Birgitta och Staffan Burling mottog Sveriges äldsta och mest prestigefyllda arkitekturpris på Arkitekturgalan den 19 mars.

– Det är extra roligt att vi har fått en delikat småskalig arkitektonisk pärla som vinnare i den här tuffa konkurrensen. Huset bjuder på sig självt i en unik natur- och kulturmiljö långt från storstadspulsen. Grattis till vinnaren och grattis Gotland för första Kasper Salin-priset! säger Sveriges Arkitekters ordförande Tatjana Joksimović.

Hamra ateljébostad är resultatet av ett aktivt samarbete mellan arkitekt, byggare och beställare. Som namnet avslöjar har vinnaren fler användningsområden, det är både bostad, ateljé och har dessutom en publik del.
Juryns vinnarmotivering:

En liten byggnad med säregen gestalt svarar med stor inlevelse på beställarens specifika önskningar. Resultatet är ett sinnrikt hus som genom stor variation av användningsmöjligheter, såväl privata som mer offentliga, är betydligt större än sina kvadratmeter. Som en experimentlåda innehåller huset oväntade lösningar och upplevelser, framdrivna ur en utforskande process. Ett sällsynt engagerat samarbete mellan arkitekt, byggherre och byggare har resulterat i en, från detalj till helhet, skickligt genomförd byggnad fylld av arkitektoniska kvaliteter.

Kasper Salin-priset delas ut varje år till ett svenskt byggnadsverk eller grupp av byggnader av hög arkitektonisk kvalitet. Det instiftades 1962 på grundval av en donation av Stockholms stadsarkitekt Kasper Salin (1856–1919). Bland tidigare pristagare kan nämnas stadshuset i Kiruna av Artur von Schmalensee, Kalmar konstmuseum av Tham & Videgård och Domkyrkoforum i Lund av Carmen Izquierdo.

Juryn för Kasper Salin-priset 2018 bestod av arkitekt SIR/MSA SAR/MSA Thomas Sandell (ordförande), arkitekt SAR/MSA Ewa Westermark, arkitekt SAR/MSA Johan Oscarson, arkitekt NAL Beate Holmebakk. Jurysekreterare är arkitekt SAR/MSA Tove Dumon Wallsten. Juryn utses av Sveriges Arkitekters akademi för arkitektur.

För första gången är en restaurering i den här omfattningen nominerad till Kasper Salin-priset, Sveriges äldsta och mest prestigefyllda arkitekturpris som delas ut sedan 1962 av Sveriges Arkitekter. Restaureringen av Nationalmuseum i Stockholm konkurrerar med en gotländsk villa, ett bostadskvarter på Gärdet i Stockholm och med Malmö saluhall. Vilken som vinner står klart på Arkitekturgalan den 19 mars.

Nominerade till Kasper Salin-priset 2018

– Från Markuskyrkan i Björkhagen 1962 till Skissernas museum i Lund 2017 har Sveriges Arkitekter uppmärksammat högkvalitativa byggnadsverk. God arkitektur ger funktionella, estetiska och hållbara svar på många samtida frågor. Den är resultatet av många beslut som beställare, brukare, arkitekter, politiker och byggaktörer formar från idé till inflyttning. Varmt grattis till de fyra nominerade! säger Tatjana Joksimović, arkitekt SAR/MSA och ordförande i Sveriges Arkitekter.

Juryn för Kasper Salin-priset har valt ut de nominerade bland cirka 70 inlämnade förslag. De har besökt omkring 25 hus på plats för att försäkra sig om att byggnaderna håller kvalitet i fråga om exempelvis material, relation till platsen och utförande.

Bostadskvarteret 79 & Park i anslutning till Gärdets öppna fält i Stockholm, är ett arkitektoniskt landmärke med sitt gröna böljande taklandskap. Det konsekvent genomförda konceptet består av ett system med ett fåtal byggstenar som skapar stor variation och unika lägenheter. 79 & Park undersöker vad bostaden innebär idag.

Arkitekt: Bjarke Ingels Group. Beställare: Oscar Properties.

Hamra Ateljébostad på Gotland är resultatet av ett aktivt samarbete mellan arkitekt, beställare och byggare. Huset har ett ovanligt, personligt uttryck med flera olika användningsområden, både för publika, kollektiva event och för bostadsändamål. Kontrasten mellan puts och trä är raffinerad och detaljerna skickligt utförda.

Arkitekt: Anna Chavepayre, Encore. Beställare. Birgitta Burling.

Tillbyggnaden av ett godsmagasin från 1800-talet i centrala Malmö har gett en saluhall som blivit ett besöksmål. De tillagda delarna lyfter kvaliteterna i det befintliga tegelhuset och skapar öppna ytor som är lätta att använda för både företagare och besökare. Malmö saluhall tar också hand om platsen genom att skapa ett attraktivt uterum.

Arkitekt: Wingårdh Arkitektkontor. Beställare: Fastighets AB Malmö Gäddan 9.

Restaureringen, med om- och tillbyggnad, av Nationalmuseum har landat i ett lågmält och samtidigt kraftfyllt uttryck av sin tid. De fint avvägda tilläggen anpassar sig till det historiska, samtidigt som de får en nutida gestaltning. Omsorg om detaljer, materialval och ett hantverksmässigt genomförande är andra kvaliteter.

Arkitekt: Wingårdh Arkitektkontor. Beställare: Statens Fastighetsverk.

– Bra arkitektur speglar våra drömmar om det som kommer liksom behovet av att göra vår vardag så mycket bättre. De nominerade förslagen vägleder oss på ett tydligt sätt i frågan om hur framtiden ska gestaltas, sade Thomas Sandell, arkitekt SAR/MSA och juryns ordförande.

Meddelande: Sveriges Arkitekter

Print Friendly, PDF & Email