Stor ombyggnation klar – då öppnar Göteborgs Stadsteatern igen


Under pandemin har Göteborgs Stadsteater byggts om och fått en mer tillgänglig Lilla Scen och ny restaurang och bar. Samtidigt har delar av husets ursprungliga utseende återställts och unika och undangömda skatter plockats fram. 18 september öppnar teatern för publik igen.

– Vi har på ett varsamt sätt anpassat huset för framtiden och försökt återställa så mycket som möjligt av utseendet från 1934. Det har varit ett oerhört avancerat projekt och jag är stolt över arbetet. Det känns spännande att Stadsteaterns publik nu ska få ta del av resultatet, säger Louise Martinsson, projektledare på Higab.

Fasad

Fresk

Trapphus

Trapphus

Kassahallen

Bar

Sidentapet

Sedan våren 2020 har Higab genomfört en omfattande ombyggnad på Göteborgs Stadsteater med Veidekke som entreprenör. Syftet har bland annat varit att ge teatern bättre möjligheter att utveckla sin verksamhet. En av de största förändringarna är att en mer tillgänglig Lilla Scen har tagit form i källaren tillsammans med en ny foajé, artistfoajé och sidoscen. Detta har möjliggjorts genom att man har flyttat två bärande pelare och skapat en tillgänglig entré från Berzeliigatan.

– Vi ser verkligen fram emot premiären. Den här intima scenen ger möjlighet till ett utökat och mer varierat utbud. Vi har fått ett modernt scenrum med större flexibilitet, ökad tillgänglighet för publiken och bättre arbetsmiljö för personalen, säger Björn Sandmark, vd på Göteborgs Stadsteater.

Även en ny restaurang och bar har byggts i huset. För att kunna genomföra alla förändringar och samtidigt inte göra någon inverkan på husets kulturhistoriska värden har tekniska installationer och kanaler dragits under ett nytt bjälklag.

Restaurang

Sittplatser utanför restaurang

Tillgänglig entré

Stadsteatern har blivit grön

Den uppmärksamme kanske har lagt märke till att utsidan av Göteborgs Stadsteater har skiftat färg. Fasaden har nämligen renoverats och återfått sin ursprungliga gröna färg – åtminstone fogarna mellan de gula tegelstenarna. Även 240 av husets fönster har plockats ned, slipats, målats om och monterats upp igen.

På insidan har både tillgängligheten och det avancerade scenmaskineriet från 1934 gåtts igenom. Det har också skett stora återställningsarbeten och restaureringar. Med tanke på att Göteborgs Stadsteater har stora kulturhistoriska värden och är byggnadsminnesförklarat har antikvarisk expertis anlitats och arbetena har utförts med stor varsamhet.

Gamla skatter har återfått sin forna glans

Kassahallen har fått tillbaka sin ursprungliga form och trapphusens gula väggar har målats i sin ursprungliga kulör. Även två undangömda skatter från teaterns begynnelse har lyfts fram – en större al fresco-målning av konstnären Tor Bjurström och unika sidentapeter i guld.

– Tapeterna är original från 1934 och beställdes till Stadsteatern från anrika Luigi Bevilacqua i Venedig. De är handvävda i ett asymmetriskt mönster i satin, sammet och oskuren sammet. Nu har de restaurerats av Studio Västsvensk Konservering och hängts upp i den nya baren som byggts i anslutning till den stora salongen, säger Louise Martinsson.

Teatersal, Foto Hans Wretling

Göteborgs Stadsteater öppnar igen den 18 september. Premiären på Lilla Scen sker den 9 oktober då konstkollektivet KonstAB tar sig an William Shakespeares Stormen – pjäsen som både invigde teatern 1934 och återinvigde den efter ombyggnaden 2002.

Foto Hans Ekestang. Meddelande Higab, Göteborg

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *