Kasper Salin-priset 2020 går till Kulturhusets ombyggnad


Ombyggnaden av Kulturhuset i Stockholm mottog Sveriges Arkitekters Kasper Salin-pris vid Arkitekturgalan den 25 mars. Ansvarig arkitekt är Per Ahrbom, Arbom & Partner, och byggherre Stockholms stad.

Arkitekten bakom Kasper Salin-pristagaren, Per Ahrbom, på skärm vid prisutdelningen på digitala Arkitekturgalan. I studion Christina Holmberg, Grohe, jurymedlemmen Torun Hammar och moderator Parisa Amiri.

– Hållbarhet ligger i tiden och jag hade onekligen hoppats att det skulle belönas, även om jag inte riktigt hade vågat tro att vi skulle vinna. Vi på kontoret har haft fokus i 40 år på att jobba med befintlig bebyggelse och förfina den, säger arkitekt SAR/MSA Per Ahrbom vid prisutdelningen.

Juryns motivering lyder:
”Vinnaren representerar betydelsen av en kvalificerad arkitekts närvaro över tid, där ombyggnaden utgör ett crescendo i en ständigt pågående process. Att tillåta estetisk spretighet och bara ändra det som behöver ändras kräver mod, skicklighet och kompetens. Utan att kompromissa kring ursprungsbyggnadens värden har arkitekterna med hög kvalitet revitaliserat betydelsen av öppenhet, föränderlighet och publik närhet.”

Övriga nominerade till Kasper Salin-priset var Kunskapshuset i Gällivare med arkitekt Liljewall och MAF arkitektkontor, byggherre Gällivare kommun, Lindholmens Tekniska gymnasium i Göteborg med arkitekt KUB arkitekter, byggherre Lokalförvaltningen i Göteborgs stad samt Norra Tornen i Stockholm med arkitekt OMA, byggherre Oscar Properties.

Fack- och branschförbundet Sveriges Arkitekter (fram till 2002 SAR) har delat ut Kasper Salin-priset för årets bästa byggnad sedan 1962. Det är därmed Sveriges äldsta arkitekturpris, liksom det mest prestige- och betydelsefyllda. Bland annat på grund av den kvalificerade urvalsprocessen, där juryn granskar 20–25 utvalda byggnadsverk på plats för att utse nominerade och bland dem en vinnare.

Den första byggnad att motta Kasper Salin-priset var Markuskyrkan i Björkhagen av Sigurd Lewerentz. Till andra pristagare räknas Skissernas museum i Lund (av Elding Oscarson 2017) och Silvertältet i Hagaparken (av Ahlgren Olsson Silow 1978). Kulturhuset mottog Kasper Salin-priset 1972, i form av det provisoriska riksdagshuset. Arkitekt då var Peter Celsing.

Juryn har bestått av ordförande Karin Milles, arkitekt SAR/MSA och stadsarkitekt i Norrköping, Joakim Lyth, arkitekt SAR/MSA på Wingårdhs, Torun Hammar, arkitekt SAR/MSA med egen verksamhet samt Dan Stubbegaard, arkitekt MAA som är grundare av arkitektkontoret Cobe i Köpenhamn.
Meddelande Sveriges Arkitekter, Stockholm

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *