Whites träarkitektur uppmärksammas


Sara Kulturhus går nu från vision till verklighet. Den höga träbyggnaden har uppmärksammats världen över. På utställningen Woodlife Sweden: Meet the Architect, under den årliga arkitekturmånaden Archtober komde ansvariga arkitekterna bakom Sara Kulturhus, Robert Schmitz och Oskar Norelius som har delat fördjupad insikt i projektet samt diskussion om fördelar och utmaningar med att jobba med trä.

– Det är en ära att få presentera detta unika projekt för världen under Archtober. Vi är fortfarande i en kunskapsinhämtningsfas, men vi ser att attityden har förändrats bara under den tid vi byggt Sara Kulturhus. Det gäller att utveckla nya hållfasta produkter, minska osäkerheten och hitta normer och standarder som håller nere priserna, säger Robert Schmitz, ansvarig arkitekt, White.

Arkitekterna belyser den enorma potentialen med trä som materialval, men konstaterar också att mer kunskap krävs för att hela branschen i större utsträckning ska välja trä som byggnadsmaterial. I takt med ett ökat fokus på klimatpåverkan av byggnadsmaterial har byggnader med trästomme fått en allt större betydelse.

– Det är projekt som detta, där innovation och kreativitet är av yttersta vikt, som driver på förändring och utveckling. Trä är rätt väg att gå för en mer hållbar framtid och förhoppningsvis får byggnader som Sara fler arkitekter och konstruktörer att inse att det går att använda trä även i större och mer komplexa projekt, säger Oskar Norelius, ansvarig arkitekt, White.

Med en uttalad vision om klimatpositiv arkitektur från år 2030 söker White Arkitekter ständigt nya sätt att bygga mer hållbart. Det görs bland annat genom att alltid utreda möjligheten att bygga klimatneutralt i kombination med en ökad satsning på träarkitektur. Detta eftersom trä är det enda förnyelsebara och koldioxidneutrala byggnadsmaterialet. Mot denna bakgrund valde Whites arkitekter Robert Schmitz och Oskar Norelius att redan 2015 ta fram ett förslag om ett höghus i trä i tävlingen om att utforma Sara Kulturhus i Skellefteå.

– När tävlingen att designa byggnaden utlystes 2015 fanns det inga önskemål i programmet om att använda trä. Vi såg tidigt en potential att rita på ett höghus i trä och vi ville bryta ny mark. Råvaran fanns runt hörnet och Skellefteå Kommun är en “trästad” som hade antagit en strategi kring detta, säger Robert Schmitz.

13 maj lyftes white arkitekter den första hotellmodulen på plats för att monteras i Sara Kulturhus i Skellefteå som ska bli Sveriges högsta träbyggnad. Hotellet kommer att inrymma 205 hotellrum, en kongress- och konferensdel, restaurang samt takterrass med spektakulär panoramavy över staden.

Av hotellets 20 våningar fördelas hotellmodulerna på våningarna 6-18. Varje modul väger cirka nio ton och att fylla ett helt våningsplan med hotellrum, inklusive kompletterande arbete med isolering, brandtätning, korridor och fasad, väntas ta cirka 3 veckor. Monteringen beräknas ska vara klar i mitten av november 2020.

White har ritat kulturhuset med en 19 våningar hög hotelldel av prefabricerade rumsmoduler i trä, placerade mellan hisskärnor av korslimmat trä och klädda i glas som speglar himlens skiftningar och exponerar insidans spektakulära trätak. Den glasade fasaden och robusta träkonstruktionen möjliggör en milsvid utsikt över staden samtidigt som byggnaden kan tackla väderförhållandena och ändå vara energieffektiv.

HENT Sverige är totalentreprenör för projektet. Produktionen av byggelement till stommen sker hos Martinsons och Derome har levererat hotellrummen som färdigställs på den närbelägna fabriken i Renholmen. Hotellverksamheten ska drivas av Elite Hotels of Sweden. Läs mer om projektet.

Uppstarten av hotellmodulerna är en viktig milstolpe för projektet. Det har hittills varit en spännande, lärorik och utmanande tid. Nu blir det trevligt att se byggnaden växa upp till Sveriges högsta träbyggnad inom några månader, säger Ronny Rönning, projektledare på HENT, totalentreprenör för Sara Kulturhus

Meddelande White arkitekter, Göteborg

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *