Sverige deltar i ECB: s snabbbetalningsplattform


ECB och Sveriges riksbank ingår elektroniskt avvecklingsavtal Realtidsbetalningar i svenska kronor på Eurosystemets TIPS-infrastruktur • Sverige är en pionjär när det gäller användning av omedelbara betalningar i Europa.

Enligt ECB: s president Christine Lagarde fungerar samarbetet Centralbanker i Europa går smidigt även i krisetider Europeiska centralbanken (ECB),

Eurosystemet och Sveriges riksbank har en Samarbetsavtal som ingåtts, den svenska snabbbetalningstjänsten RIX-INST Ger åtkomst till Eurosystemets TARGET Instant Payment Settlement (TIPS) -plattform.

Baserat på detta avtal kan elektroniska betalningar göras i svenska kronor avvecklingsplattformen för omedelbara betalningar som drivs av Eurosystemet.

Som överenskommit kommer betalningsgodkännandet att börja i maj 2022.

TIPS gör det möjligt för leverantörer av betalningstjänster att bearbeta sina kunders betalningar runt om Klocka och varje dag på året i realtid och bosatte sig i centralbankens pengar. den Plattformen har använts i euroområdet sedan november 2018 för att behandla omedelbara betalningar i euro används och designades från början så att andra valutor också kan bearbetas kan.

Sverige är ett av de mest avancerade länderna när det gäller omedelbara betalningar Europa. I genomsnitt behandlas 1,5 miljoner realtidsbetalningar för närvarande där.

Avtalet är tecknat av Christine Lagarde, ECB: s ordförande 19 nationella centralbanker i Eurosystemet och Sveriges riksbanks president Stefan Ingves.

”I krisetider är detta avtal ett bra exempel på det nära samarbetet mellan EU Centralbanker i Europa, ”sade ECB: s president Christine Lagarde. ”Vår plattform i realtidsledning ger ett betydande bidrag till Europas insatser öka medborgarnas behov av snabbare, billigare och bekvämare Betalningstjänster utan att kompromissa med säkerheten. ”

Meddelande: Europeiska Centralbanken, ECB, Frankfurt am Main, fre översättning

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *