Reparbetare målar på Turning Torsos fasad


Den som besöker Malmös landmärke Turning Torso kan se personer hänga utanpå byggnaden. Det är Klätterservice AB som har fått i uppdrag att utföra förbättringsmålning på fasaden.

Turning Torso

Många faktorer måste stämma överens för att reparbetarna ska kunna utföra arbetet. Vädret är avgörande och regn och vind beaktas dagligen. Innan dagens arbete startar mäter reparbetarna bland annat luft- och ståltemperaturen, salthalten, luftfuktigheten och räknar ut daggpunkten – allt sammantaget avgör om arbetet kan utföras.

– Detta är ett spännande projekt ur många aspekter. Rent praktiskt och säkerhetsmässigt är det en utmanande byggnad att arbeta på och det är kul att få jobba med problemlösning utöver det vanliga. Det finns även en mängd arbetsmiljöaspekter att ta hänsyn till. Reparbetarna måste till exempel ha härdplastutbildning, genomgå läkarundersökning och arbeta i helkroppsdräkt och skyddsmask, säger Jon Enström, projektledare på Klätterservice.

Turning Torso sträcker sig 190 meter över havet. Den arkitektoniska konstruktionen består av nio delar som tillsammans vrider sig en kvarts varv från botten till toppen. Ramverket, som ser ut till att hålla delarna på plats, har 20 knutpunkter. Det är vid dessa som reparbetarna utför sitt målningsarbete.

– Vi ställer höga krav på våra leverantörer så att våra fastigheter underhålls långsiktigt och med hög kvalitet. Vårt samarbete med Klätterservice sträcker sig över lång tid och vi känner oss mycket trygga med att de utför uppdraget, säger Lennart Eckerholm, förvaltare på HSB Sundsfastigheter.

Meddelande: HSB Sundsfastigheter

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *