​Modellvillan är Årets Stockholmsbyggnad 2017


Stockholmarna har röstat fram sin favorit. Modellvillan i Enskede tog hem priset som Årets Stockholmsbyggnad 2017.

– Det är en värdig vinnare – ett vackert hus som fint smälter in i omgivningen. Det är också roligt att vi slog rekord i antalet röster, säger juryns ordförande stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert.

Arkitekturpriset Årets Stockholmsbyggnad är en årlig tävling där stockholmarna röstar fram sin favorit bland ett antal byggnader som valts ut för sitt bidrag till stadens utveckling. Sammanlagt kom det i år in nästan 10 300 röster, jämfört med knappt 4 900 förra året. Vinnaren Modellvillan fick drygt 4 600 av rösterna.

Det är åttonde året i rad som Stockholms stad arrangerar tävlingen Årets Stockholmsbyggnad. De tio finalisterna gallrades fram av en jury.
Så här lyder juryns kommentar om vinnaren: ”Ett modigt materialval. I byggnaden finns en tydlig koppling mellan såväl det gamla och det nya, som skalorna i omgivningen. Den är till synes enkel men med finess, den tar plats utan att dominera”.

Modellvillan är ritad av Arkitema Architects. Byggherre är Titania.

– Vi är väldigt hedrade över att stockholmarna har valt Modellvillan som Årets Stockholmsbyggnad. Utmaningen var att skapa ett traditionellt hus med ett samtida uttryck som fungerar ihop med den befintliga bebyggelsen. Resultatet blev ”tradition with a twist” och det är fantastiskt kul att grannar och folk i området gillar huset, säger Ola Göransson, partner och ansvarig arkitekt på Arkitema Architects.

– Att Modellvillan får Stockholmarnas eget arkitekturpris är extra roligt. Det kan ofta vara kontroversiellt att lägga till en årsring till staden, men de flesta har uppskattat hur den moderna tillbyggnaden som ersatt en sliten industrilokal kompletterar området, säger Nikan Ghahremani, projektchef på Titania.

Modellvillan fick sitt pris i form av en graverad plakett i brons föreställande tornet på Stadshuset i Stockholm. Priset delades ut av juryns ordförande stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert under en ceremoni i Stockholmsrummet, Kulturhuset, den 1 juni.

Modellvillan som byggts av Titania färdigställdes 2016 och består av ett renoverat sekelskifteshus samt en modern tillbyggnad i trä. Det var den välavvägda kopplingen mellan gammalt och nytt som fick juryn att välja Modellvillan som en av finalisterna.

– Utmaningen har varit att skapa ett hus som fungerar ihop med den befintliga bebyggelsen. Lösningen blev ett traditionellt hus med en samtida gestaltning i trä som harmonierar med den äldre arkitekturen i området. Resultatet blev “tradition with a twist”, säger Ola Göransson.

Arkitema samarbetar i flera projekt med Titania, bland annat Tingstorget i Alby och Ribbings väg i Edsberg.

Arkitema Architects bildades i danska Århus 1969 och har sedan dess vuxit till ett av Skandinaviens största arkitektkontor med 500 medarbetare i Århus, Köpenhamn, Oslo, Stockholm och Malmö.

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *