Strålande invigning av Hamburgs nya konserthus


Elbphilharmonie Hamburg invigdes med en högtidlig ceremoni och en första konsert den 11 januari. Konserthuset är det nya hjärtat av Nordtysklands musikmetropol. Med sin arkitektur och sitt program förenar den spektakulära byggnaden konstnärlig perfektion med maximal öppenhet. Utformat av arkitektbyrån Herzog & de Meuron och med en exponerad belägenhet mellan staden och hamnen, förbinder Elbphilharmonie ett före detta lagerhus med en ny glasutbyggnad med välvt tak. I tillägg till tre konsertsalar innehåller byggnaden bland annat ett hotell och en offentligt tillgänglig utsiktsplattform som understryker Hamburgs nya landmärke som «ett hus för alla».

Den högtidliga invigningen inleddes i storsalen med en officiell ceremoni. Förbundspresident Joachim Gauck, Hamburgs förste borgmästare Olaf Scholz, Jacques Herzog från arkitektbyrån Herzog & de Meuron och generalintendent Christoph Lieben-Seutter höll tal. Bland gästerna var den tyska förbundskanslern Angela Merkel och en rad kända gäster från politik och kultur.

I storsalen spelade orkestern NDR Elbphilharmonie under sin chefsdirigent Thomas Hengelbrock med kören från Bayerischen Rundfunk och kända gästsolister som Philippe Jaroussky (kontratenor), Camilla Tilling (sopran), Wiebke Lehmkuhl (mezzosopran), Pavol Breslik (tenor) och Bryn Terfel (basbaryton).

En av höjdpunkterna var premiären av det nykomponerade stycket som den tyska samtidskompositören Wolfgang Rihm skrivit speciellt för denna anledning: «Reminisens. Triptykon och ord till minne av Hans Henny Jahnn för tenor och stor orkester». Därefter spelade orkestern en riklig variation av kompositioner från flera århundraden som gav ett första överväldigande intryck av den fenomenala akustiken i storsalen, som den japanska stjärn-akustikern Yasuhisa Toyota är ansvarig för. Konsertkvällen nådde sin höjdpunkt med sista satsen av Beethovens 9:e symfoni, och stämningen i det nya konserthuset under invigningen blev speglad av slutkören «Freude schöner Götterfunken» på ett oöverträffligt sätt.

Under konserten blev fasaden till Elbphilharmonie till en projektionsyta för en unik ljuspresentation. Musiken som spelades i storsalen blev omgjord till färger och former som projicerades på byggnaden. Beundrat av tusentals åskådare strålade Elbphilharmonie som ett nytt landmärke framför den imponerande kulissen av staden och hamnen.

www.elbphilharmonie.com.

Further information on the Elbphilharmonie Hamburg

Information and tickets: www.elbphilharmonie.de/en

Facebook: www.facebook.com/elbphilharmonie.hamburg

Twitter: www.twitter.com/elbphilharmonie

Instagram: www.instagram.com/elbphilharmonie

#elbphilharmonie

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *