Nytt klimatsmart kvarter i Hagfors


Hagfors kommun har fått bidrag från Energimyndigheten för att göra en utredning om hur det framtida kvarteret Cykeln ska kunna kretsloppsanpassas. COWI har fått i uppdrag att göra en förstudie och ta fram ett koncept med energi- och klimatsmarta lösningar, vilket skulle kunna öppna för en typ av ”plusvärdeskvarter”.

Hagfors kommun ser just nu över de gamla detaljplanerna från 1949 som inte stämmer överens med hur samhället ser ut i dag. I samband med detta undersöker också kommunen var det är lämpligt att framtida bostäder byggs. Kvarteret Cykeln är tänkt att omfatta ett centralt och attraktivt område vid Uvån i Hagfors. Planen är att undersöka förutsättningarna för att bygga ett nytt bostadskvarter där plusvärden, cirkulära flöden och möjligheter till att kombinera boende och sysselsättning kombineras med attraktiv och hållbar arkitektur.

Det nya kvarteret är tänkt att bli ett landmärke för framtidens Hagfors, där hållbart och attraktivt boende vävs samman med innovativa funktioner som kan bidra med positiva värden. Till exempel genom lokal energiproduktion, som genererar lika mycket eller mer energi än vad som behövs, och resursåtervinning till både byggnader och människor.

En förstudie med brett fokus

COWI kommer göra en förstudie som involverar alla aspekter av ett framtida ”plusvärdeskvarter” med ett brett fokus på brukare, lokala värdekedjor, byggmaterial, dagvattenhantering, lokal odling, kompost och avfallslösningar, samt lösningar inom hållbar arkitektur med platsspecifika energisystem.

– Det är mycket roligt att få vara involverad i planerna att skapa ett nytt hållbart kvarter på ett attraktivt läge i Hagfors. I förstudien kommer vi anpassa oss efter lokala förutsättningar och ta hänsyn till vad näringsliv och medborgare tycker för att kunna ge så bra energi- och klimatsmarta lösningar som möjligt, säger Niklas Svensson, projektledare på COWI.

– Det ska bli oerhört spännande att se om förutsättningarna för ett plusvärdeskvarter finns i Hagfors kommun. Sådana kvarter är ju mer vanligt förekommande i storstäder och det ska bli intressant att se hur man kan anpassa kvarteret till en landsbygdskommun, säger André Szeles, projektledare på Hagfors kommun.

www.cowi.se

Meddelande: COWI, Göteborg

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *