Skolbyggandet växer i Sverige


Byggandet av skolor och förskolor har tagit fart rejält under de senaste åren och investeringarna har nu nått rekordnivåer enligt analysföretaget Industrifakta.

Magnus Klein, som är konjunkturansvarig på Industrifakta, menar att det är värt att notera att tillväxten de senaste två åren inte främst har koncentrerats till de tre storstadslänen, utan att det är i andra regioner i norra Sverige och Mellansverige som tillväxten, procentuellt sett, varit kraftigast. Industrifakta rapporterar att det under första halvåret i år har påbörjats nya skolor till ett värde av drygt 11 miljarder kronor, vilket är mer än 50 procent högre än de senaste fem årens helårsgenomsnitt. Även ombyggnad av befintliga skolor har ökat kraftigt, om än i något mindre omfattning.

Att aktiviteten i sektorn är så pass hög är inte förvånande menar Magnus. Det handlar både om att ta fram en ny generation skollokaler, som uppfyller dagens behov och krav, samt att ta hand om eftersatt underhåll.

Befolkningsutvecklingen är givetvis också en viktig förklaring. I år väntas antalet barn och ungdomar i åldern 0-19 år uppgå till närmare 2,3 miljoner. Om befolkningsprognoserna slår in, kommer antalet att ha vuxit med nästan 250.000 till år 2020. Detta innebär att vi troligen kommer att ha en fortsatt hög byggaktivitet i denna sektor i ytterligare ett par år avslutar Magnus.

Meddelande  Industrifakta AB, Helsingborg

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *