Judisk kultur och Staden på Bokmässan 2023


Årets Bokmässa går mot sitt slut och visst blev det en fantastisk bokfest! Fyra dagar av strålande stämning bland både författare och besökare och otaliga höjdpunkter – bland annat en rekordlång signering till I Just Want to Be Cool, världspremiär för Bokmässan by Night, köphysteri av Staffan de Misturas och Jan Eliassons böcker om konflikter och fredsförhandlingar – och inte minst oändligt många möten mellan författare och läsare.

Efter två år av pandemi där Bokmässan Play fått stå i fokus återvände Bokmässan i Göteborg med full kraft med fulla mässhallar, ett gediget seminarieprogram och ett myllrande mässgolv. Publiktillströmningen under mässans fyra dagar har varit god och siffror presenteras ca kl 17.00. Antalet aktiviteter i förlagens montrar har varit något färre men stämningen har varit otroligt glädjefylld. Det har varit en magisk atmosfär och full energi i både seminariesalar och mässhallar. Många seminarier har varit fullsatta och det är tydligt att många besökare under pandemin har upptäckt betydelsen av djuplodande samtal, inte minst genom Bokmässan Play, som lanserades 2020 som en effekt av coronapandemin. 

– Jag är fantastiskt stolt över att vi lyckades åstadkomma en Bokmässa såsom vi känner den med många besökare, härlig stämning, mängder av författare och fyllda seminariesalar. Aldrig förr har vi varit så glada för alla köer – utanför entrén, till signeringar och seminarier. Trots en orolig omvärld har läsarna hittat tillbaka till Bokmässan, säger Frida Edman, ansvarig för Bokmässan i Göteborg.

– Vi vill rikta ett speciellt tack till Sydafrika som varit hedersgäst på årets mässa. Genom temasatsningen hoppas vi att många läsare fått möjligheten att möta det samtida Sydafrika, dess litteratur och dess rika utbud av kultur, säger Oskar Ekström, programchef för Bokmässan i Göteborg.

– Jag vill uttrycka min genuina uppskattning till Bokmässan i Göteborg för äran att låta Sydafrika vara hedersgäst och temaland under årets mässa. Detta har varit en givande möjlighet, särskilt för våra författare och poeter, som fick utrymme att dela med sig av sina berättelser. Genom vårt deltagande i Bokmässan tror vi att de bilaterala tkulturella relationerna och samarbetet mellan Sydafrika och Sverige har stärkts. Vi ser fram emot att fortsätta uppmuntra människor att interagera med varandra genom litteratur, konst och spoken word, säger Ms Nocawe Mafu, vice kulturminister med ansvar för sport, konst och kultur i Sydafrika.

Årets teman var Sydafrika, Klimatkrisen, Crimetime och det extrainsatta temat Röster från Ukraina. Förberedelserna är redan igång inför nästa års Bokmässa, som äger rum den 28 september – 1 oktober. Under den avslutande presskonferensen presenterades nästa års teman. Guest of Honour 2023 är organisationen Judisk kultur i Sverige, i temasatsningen Judisk kultur som kompletteras av Staden som ett ytterligare tema.

2023 års tema – Judisk kultur – innefattar historia, traditioner, tänkande, texter, musik och konst. Den judiska litteraturhistorien sträcker sig från Bibeln och fram till idag. Där finns poeterna från den spanska guldåldern, som Ibn Gabirol och Yehuda Ha’Levy, tänkare som Spinoza och författare på jiddisch, som Schalom Alechem och Bashevis Singer. Den rymmer central- och västeuropeiska storheter som Marcel ProustFranz KafkaWalter Benjamin och Hanna Arendt; liksom skribenter som verkat i skuggan av förintelsen som Primo LeviNelly Sachs och Paul Celan. Där är amerikanska romanbyggare som Philip Roth, israeliska författare som Amos Oz, samtida stjärnor som Nicole Krauss och Masha Gessen, samt naturligtvis många svenska skriftställare. Bokmässan 2023 kommer att ge uttryck åt en mängd viktiga röster som format vårt kulturlandskap. Arrangeras i samarbete med Judisk kultur i Sverige, som är 2023 års hedersgäst.

– Judisk kultur i Sverige firar 10-årsjubiluem i år. Att vara hedersgäst på Bokmässan 2023 är en fantastisk gåva till vår institution. Jag är väldigt glad för detta förtroende och för möjligheten att presentera program som reflekterar judiskt tänkande och litteratur med fokus på de universella aspekterna av judisk kultur, säger Lizzie Oved Scheja, VD Judisk kultur i Sverige.

Om tema Staden: den har varit ett centralt litterärt motiv sedan romanens genombrott. Med tema Staden vill vi skapa samtal om den urbana miljön – inte bara som litterär skådeplats, utan också som fristad, som livsmiljö och som arkitektoniskt projekt för att möta framtidens utmaningar. Arrangeras i samarbete med bland annat Globala Torget.

www.bokmassan.se

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *