Sara Kulturhus vinner brons i Holcim Awards 2021


Helgen 13 och 14 november fick de ansvariga arkitekterna för klimatpositiva Sara Kulturhus ta emot brons under Holcim Awards sjätte upplaga, i tävlingsregionen Europa. Robert Schmitz och Oskar Norelius är därmed först i Sverige med att få ta emot detta pris, som är den mest tongivande internationella tävlingen för hållbart byggande.

Den avgörande faktorn i Holcim Awards är den holistiska synen på hållbarhet, som i detta fall bygger på de fem pelarna; Framsteg, Människan, Planeten, Välstånd och Plats. De projekt som bemöter dessa fem frågor på det mest konsekventa och sammanhängande sättet tilldelas priser på regional nivå.

– Vi är väldigt glada över att få ta emot denna utmärkelse som tar hänsyn till alla aspekter av hållbarhet. Arkitekter som värdesätter hållbarhet får aldrig försumma de sociala aspekterna, nämligen människorna. Sara Kulturhus är en byggnad för alla. Den centrala platsen, dess stora genomskinliga glasfasader och entréer i alla riktningar skapar tillsammans en öppen och inbjudande mötesplats, oavsett tidigare erfarenhet och intresse för kulturevenemang, säger Robert Schmitz och Oskar Norelius, ansvariga arkitekter på White Arkitekter.

När det gäller Sara Kulturhus var Holcim Awards europeiska jury särskilt fascinerad av de innovativa träbyggnadstekniker som använts för att uppnå detta vackra och hållbara arkitekturprojekt. Det visar på potentialen att arbeta uteslutande med trä. Att göra materialvalet till en fråga om både teknisk och rumslig kvalitet ansågs vara ett kraftfullt budskap.

Det faktum att kulturhusets alla byggnadsdelar är helt och hållet gjorda av trä, inklusive stommar och hisschakt. Enligt juryn är projektet helt unikt i sin genre. De hyllade även byggnadens eleganta uttryck och utformning samt hur träkonstruktionen framhävs genom den tunna fasadväggen i glas.

– I och med den klimatomställning som sker nu är Sara Kulturhus ett projekt som ligger helt rätt i tiden. Att bygga en så stor och komplex byggnad med alla dess olika lösningar visar att det går att göra mycket med hjälp av prefabricering och standardisering, samtidigt som individuella behov kan tillgodoses. Vi vill att alla ska kunna se hur byggnaden är konstruerad och hur träet använts, säger Robert Schmitz och Oskar Norelius.

Det projekt som tog hem guldet i Europa som tävlingsregion var det schweiziska projektet Extending the Cycle av baubüro in situ. Projektet prisades för att omdefiniera utgångspunkten i designprocessen genom att se rivningen som en möjlighet att hitta byggmaterial.

Priserna delades ut vid en överlämningsceremoni under den internationella arkitekturbiennalen i Venedig i närvaro av Hashim Sarkis, biennalens kurator och dekan vid Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Holcim Awards, som arrangeras av Holcim Foundation for Sustainable Construction, efterlyser ledande projekt som kombinerar hållbara bygglösningar med arkitektonisk kvalitet. Priset delas ut var tredje år och erbjuder sammanlagt två miljoner US-dollar i prispengar. Tävlingen framhäver projekt och koncept från arkitektur, ingenjörskonst, stadsplanering, materialvetenskap, byggteknik och liknande områden.

Meddelande White Arkitekter, Göteborg

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *