Hyresgästföreningen gick ut i en arkitekttävling om hur man utvecklar en påbyggnad av Hyresgästföreningens fastighet kv Hästen 26 belägen på Norrlandsgatan 7 i Stockholm. Reflex Arkitekter gick vinnande ur tävlingen med ett förslag som bygger på en stomme i trä.

Hyresgästföreningens hus på Norrlandsgatan 7 ritades av arkitekten Birger Jonsson och stod färdig 1937. Byggnaden är en tidstypisk funktionalistisk kontorsbyggnad som har ett enkelt men omsorgsfullt uttryck som står sig bra i gällande modern urban kontext. Nu vill Hyresgästföreningen utveckla sin fastighet. Kring detta gick man ut i en anbudstävlan där Reflex Arkitekters bidrag blev det vinnande.

Reflex förslag: Mer för fler
Reflex vinnande förslag går ut på att utveckla fastigheten med hänsyn till verksamhetens egna kärnvärden: nytta, glöd och förnyelse. Befintliga funktioner omfördelas och nya läggs till för att modernisera byggnad och skapa nya attraktiva arbetsplatser i stans bästa läge. En stor samlingslokal och takterrass skapar ny modern plattform för utveckling av den egna verksamheten.

Som ett led i detta rivs de översta två indragna våningarna i den befintliga åttavåningsbyggnaden och ersätts med en ny påbyggnad. Den nya påbyggnaden som är i fyra våningar kommer inrymma kontorsytor, gemensamma samlingsytor ochtakterrasser. Stommen görs i trä och fasaden och den terrasserade volymen tar hänsyn till den historiska och fysiska kontexten samtidigt som den ger uttryck för förnyelse och hållbarhet.

– Reflex Arkitekters förslag har på ett mycket bra sätt kombinerat våra kärnvärden med en modernisering av vår byggnad. Det tar också hänsyn till omgivningen på ett bra sätt och vår utbyggnad sker i harmoni med de omgivande kvarteren. Jag är också förtjust i lösningen att bygga stommen i trä, vilket är både ekonomiskt och miljövänligt, säger Jonas Nygren, förbundschef på Hyresgästföreningen.

Hållbar stomme i trä med många fördelar
En bärande i idé i Reflex förslag är att stommen till påbyggnaden är i trä. Det är bra ur ett hållbarhetsperspektiv men även byggtekniskt och ekonomiskt fördelaktigt.

– En trästomme väger en femtedel av vad en motsvarande betongstomme skulle väga. Detta är en stor fördel vid om- och tillbyggnader där befintliga hus byggs på med nya våningar. Inte minst blir transporten och själva montaget enklare med lättare byggelement som behöver lyftas upp på hög höjd, men man får också mindre påfrestningar på den befintliga betongstommen, säger Dzenis Dzihic arkitekt på Reflex Arkitekter.

Samklang med omgivningen
Den föreslagna påbyggnaden tar stor hänsyn till sin omgivning både i volym och i fasadmaterial. Takfotsnivån mot Norrlandsgatan höjs för att i de övre påbyggda våningarna dras in från gatan och skapa en trappning mot gaturummet. Denna hantering skapar inte bara en naturlig övergång i skala gentemot det intilliggande Mästerhuset utan den tillåter också att takterrasser skapas mot gatan. Den utvändiga gestaltningen utgår ifrån den befintliga fasadens omsorgsfulla sammansättning av material och form samtidigt som den relaterar till den övriga kontext den befinner sig i som präglas av både gammalt och nytt.

Meddelande: Reflex Arkitekter AB

Print Friendly, PDF & Email