Ett hus fullt av fel – Wingårdhs grund till framgång


Villa Hansson är Gert Wingårdhs första hus. Och herr Hansson som beställt huset litar på honom till hundra procent. Det här ska bli något helt nytt, aldrig tidigare skådat. Men den unge arkitekten är helt oprövad och djupt okunnig … Allt bäddar för en total katastrof.

Året är 1977. Gert Wingårdh säger upp sig från tryggheten och startar ”Gert Wingårdh Arkitektur”. Han är ung, oerfaren och på språng ut i livet som arkitekt. Nu ska han äntligen få rita sitt allra första hus. Det blir en personlig resa från den dimmiga västkusten till det sublima zen i Japan och retur. Alltid på gränsen till katastrof.

Detta är den tredje delen i bokserien Wingårdhs villor. Nu handlar det om HANSSON.

En härligt naken och generöst skriven bok, lika mycket en sorts biografi – härligt transparent, som en tidsresa från trångboddhetens trettiotal till funktionalismens ordning och reda. Var sak på sin plats.

”Genom ambitiös social ingenjörskonst skulle nya bostäder byggas och inredas för den nya människan – och välfärd, demokrati och väluppfostrade medborgare förverkligas genom dem!” (Från en god bostad till öppen planlösning åt alla, Karin Söderberg).

Formen är precis som SAND och KRISTINA bilderbokens med osminkade autentiska bilder så som vardagen kan te sig. Vi får ta del av illustrationer, bygglov och relationsritningar likt de vi möter i byggprocessen. Allt är på riktigt.

Ett misslyckande är ingen katastrof. Vi behöver misslyckas för att utvecklas, pröva nya vägar och hitta oväntade lösningar. Men det krävs mod för att våga misslyckas.Kanske kan vi hitta nyckeln till arkitektens framgång just i hans allra första hus. Att han fått chansen att få göra fel och rätt:

– Det är få förunnat att få göra nästan ‘alla’ misstag i sitt första hus. Genom min vänskap med Hanssons fick jag undan för undan chansen att rätta till både det ena och det andra.

Gert Wingårdh

Ur boken

”Villan ska vara minst nittio ’tatami’ stor.” En tatami är en mjuk (nja) matta av ris halmstrån innesluten i en träram. Det är människans mått som styr. En sovande människa ska få plats på en matta. Över tid har måttet stannat på 180 x 90 centimeter. I traditionella hus i Japan anges ett rums storlek ofta i antalet tatami. Ett litet rum är tre mattor 2,7 x 1,8 = 4,86 kvadratmeter. Det är två moduler bredvid varandra och en på tvären. Sedan kan det bli hur stort som helst. All planering är ett pussel av två aviga och en rät. Kanterna av mörkt trä, kontrasterar mot risstrånas beige ton. Grafiskt tydligt, små avvikelser och lika i alla hem. Det är inte exakt så herr Hansson vill ha det, men kan jag nytolka?”

“Gert Wingårdh berättar om sina nollföreläsningar på Chalmers där han är hedersdoktor. Eleverna sitter på regissörsstolar ordnade i en halvcirkel. Han brukar be dem att följa hans exempel. De följer honom noga med blicken medan han lyfter den lilla pappmuggen med vatten över sitt huvud. Plötsligt vänder han den upp och ner och de ynka dropparna rinner in innanför hans svarta t-tröja, söker sig via ryggen till byxans linning. Hittar in under kalsongerna och ibland hela vägen ned till foten och sockan.”
Exemplet visar, som Gert skriver: ”Arkitektur handlar ytterst om att hålla vattnet ute.”

Boken finns i butik 4 december

Om författaren

Gert Wingårdh som är mångfaldigt prisbelönad stjärnarkitekt har ritat bl.a.. Universum i Göteborg, Chalmers kårhus och den nya svenska ambassaden i Washington. Nyligen aktuell för rosade nybyggnationen av Nationalmuseum, tillbyggnaden av Liljevalch, prisad som Årets mottagare av Silverbalken 2018 och nominerad till Årets Betongarkitekt 2018

Gert Wingårdh Arkitektur som startade 1977 som idag har 180 anställda i Göteborg, Stockholm och Malmö räknas som Sveriges femte största. Det har fem gånger tilldelats Kasper Salin-priset och Gert Wingårdh är hedersdoktor vid Chalmers.

Just nu aktuell med tillbyggnad av Stockholms högsta hus (in spe), bostadstornen Tellus vid Telefonplan och som förgrundsgestalter inom svensk formgivning och arkitektur släpper nu Gert Wingårdh tillsammans med Ingegerd Råman en lampkollektion för Örsjö.

Om serien Wingårdhs villor

Wingårdhs Villor är en bokserie där Gert och Karin Wingårdh försöker förklara hur en arkitekt tänker. Vad är det egentligen som får en byggnad att bli som den blir? Vi försöker krypa in i huvudet både på den som beställer och den som formger. Vad betyder platsen? Hur formar budgeten och plånbokens storhet? Vad betyder tidlös form (och tidsandan)?

Bokserien tar upp ett hus i taget och spänner över hela parets karriär med början i det sena sjuttiotalet fram till det precis färdigställda.

Serien skildrar både det som blev rätt, men också det läsaren kan skratta (eller gråta) åt, sånt som blev fel. Böckerna är roliga, underhållande och lärorika. Ett slags kokböcker för husbyggande utan allt för detaljerade recept (varje plats är unik).

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *