Årets vinnare i det prestigefyllda Rödfärgspriset delades igår kväll ut till det bidrag som bäst fångat mötet mellan nyskapande modern arkitektur och traditionell slamfärg. Årets vinnare är Späckhuggaren i Kärna, skapat av Bornstein Lyckefors med Andreas Lyckefors, Per Bornstein och Johan Olsson som ansvariga arkitekter. Vinnarna fick ta emot sitt pris under Rödfärgsprisets galakväll i A house, tidigare arkitektskolan, i Stockholm.

Sedan 2002 har Falu Rödfärg delat ut det prestigefulla Rödfärgspriset till utvalda arkitekter runtom i landet. Juryn bedömer arkitektur som genom olika lösningar visar hur nutida modern design möter traditionell slamfärg – i allt från privata villor till kontorshus och offentliga byggnader.Tävlingen slog i år rekord i antal anmälda bidrag och av femton utmärkande finalister utsåg juryn slutligen Späckhuggaren till vinnare av Rödfärgspriset 2018. Byggnaden är en privat faluröd villa från 2016 skapad av Bornstein Lyckefors.

Späckhuggaren är ett nybyggt trähus i ljusröd Falu Rödfärg i Kärna en halvtimme norr om Göteborg. På torsdagskvällen belönat med 2018 års Rödfärgspris vid en galamiddag i Arkitekthögskolans gamla lokaler på Östermalmsgatan 26 A i Stockholm.

– Vi tittade på ekonomibyggnader, ladugårdsbyggnader och större magasinshallar. Miljöer som funnits i omgivningen, som kunde göras något nytt av och omvandlas till bostadshus. Falu rödfärg fanns med i alla referenserna vi hittade.

Det sade en glad och stolt arkitekt Andreas Lyckefors från vinnarna av 2018 års Rödfärgspris – Bornstein Lyckefors arkitekter i Göteborg – till Svensk Byggtidning efter prisutdelningen. Faluröda Späckhuggaren ligger i kanten av ett åkerlandskap. Huset, med en ensamstående tvåbarnspappa som byggherre, har flera ladugårdsliknande element i sin arkitektur.

Bland annat stora ladugårdsliknande dörrar och fönster mot väster. Ett utifrån existerande värden ett nyskapande bostadshus i Falu rödfärgs lysande toner.

”Ett hus som både förför och förbryllar”, skriver Rödfärsprisets jury i sin prismotivering.
Under galakvällen delades även det av allmänheten framröstade Falu Rödfärgs Publikpris ut. Det gick till Marge arkitekter, Pye Aurell Ehrström och Karavanlandskap för Brotorgets nyskapade faluröda träscen i Bollnäs.

Juryns motivering:
”Att bryta invanda mönster och tänka utanför boxen anses stort. Men ibland kan faktiskt innanför lådan bli större. Med en stegrande cirkelrörelse, annorlunda proportioner och välstuderat ljusinfall förvandlar denna byggnad våra vanligaste kvadratmetrar till en klipskt omformulerad rumsupplevelse i kubik. Innanför boxen på utsidan men helt klart utanför på insidan. Ett hus som både förför och förbryllar. Till den gäckande takterrassen har bara fåglarna tillträde.”

En plats med historiskt arv

I projektet Späckhuggaren har arkitekterna tagit tillvara på omgivningens historiska arv och skapat något nytt. Där huset är byggt stod tidigare ett stall och ett magasin som brunnit ned och aldrig återskapats. Dessa fick bli inspirationskälla till Späckhuggaren som har flera magasinsliknande element med stora ladugårdsliknande dörrar framför fönster och dörrar och en tydlig voluminös inramning. Falu Rödfärgs lysande toner tillsammans med husets gestaltning skapar en ny fysisk identitet på platsen.

– Att vinna Rödfärgspriset känns fantastiskt! Det innebär ju att vi, precis som Falu Rödfärg, blir en del av det svenska kulturarvet. Det är en också bekräftelse för alla på företaget att det vi gör uppskattas, säger Andreas Lyckefors, en av de ansvariga arkitekterna.

Brotorgets scen vann Publikpriset

Project by Marge Architects

Under Rödfärgsprisets galakväll delades också Publikpriset ut till det bidrag som fått flest röster av allmänheten. I år tog Brotorgets scen i Bollnäs hem Publikpriset. Marge arkitekter och Pye Aurell Ehrström har tillsammans med Karavan landskap skapat en inbjudande samlingsplats på Brotorget i Bollnäs där den stora faluröda scenen är torgets blickfång.

Rödfärgsprisets jury:
Love Arbén, ordförande, arkitekt SIR SAR/MSA
Mikael Bergquist, arkitekt SAR/MSA
Elizabeth Hatz, arkitekt SAR/MSA

Project by Marge Architects

www.svenskbyggtidning.se

Meddelande Falurödfärg och Stordåhd Kommunikation AB

Print Friendly, PDF & Email