Den 13 december firar Sverige Lucia-fest, den svenska Drottningens Ljusdag. Vid det här tillfället ägde rum den traditionella Lucia-processionen av det svenska samhället i Kaisersaal torsdagen den 7 december: tjejer gick in i salen med vita kläder och ljus. Gästerna välkomnade med ord av herr borgmästare Peter Feldmann.

Många kulturer delar staden. Den svenska samhället har varit baserad i staden sedan 1950-talet. Sedan 2006 var det nionde året som Lucia gick in ceremoniet i Romers kejserliga hall i Frankfurt för att ringa in den mörka säsongens ljusfestival. En lång tradition som kanske varar längre, vilket det svenska samhället än en gång använder som ett tillfälle att presentera sig. Man nämnde hur Sverige var ett tillflyktsort under svåra tider, särskilt för flyktingar från nazistiska Tyskland. Detta påverkar också den judiska familjen OB Feldmann, som fann tillflykt i Sverige under nazistiden och talade svenska därför. En bror till OB Feldmann har minns det och bor nu i Göteborg.

Frankfurt är en internationell stad där 128 länder bor idag. För övrigt finns det i Frankfurt och Berlin en av den få svenska samhällen i Tyskland. Förutom OB Feldmann och många gäster var också Bernadette Weyland, en politisk motståndare till OB Feldmann, närvarande vid ceremonin.

Hur Lucia Festival kommer till Sverige, många har frågat sig själva denna fråga. Vederbörden kom i början av 1100-talet i början av kristendomen i Skandinavien. Sedan dess har Lucia bränt ljuset i den mörka årstiden. Slutligen uppmärksammades betydelsen av den 500-åriga reformationen. För under trettioårskriget var Frankfurt ockuperad av Gustav Adolf, Sveriges kung. Hans kansler Axel Oxenstierna bodde under denna tid direkt vid Frankfurter Römer intill. Svenskarna stod på Reformationens sida och verkställde det över hela landet.

Den 10 december 2017 kommer också en körkonsert att hållas i Heliga Andekyrkan i Frankfurt-Dominikanska klostret för att hedra Lucia-festivalen.

En rapport från Kulturexpress

 

Foto (c) Kulturexpress

Print Friendly, PDF & Email