Konstutställning invigd på Gävle Centralstation


Jernhusen och Nationalmuseum bjuder på konst på Gävle Centralstation. Temat är ”Det offentliga rummet” och utställningen innehåller reproduktioner av bland annat, Carl Larsson, Anders Zorn, Ernst Josephson och Eva Bonnier. Utställningen finns på stationen hela året ut.

– Vi vill bjuda resenärer och besökare på en oväntad och trevlig upplevelse inne på stationen, där det finns fina lokaler med bra ytor för konstbilder. Det finns många stationer med fantastiska möjligheter, säger Ann Lindberg, ansvarig Brand Alliances på Jernhusen.

Temat för utställningen är “Det offentliga rummet”. ”Kultur och kommers. Privat och offentligt. Gemenskap. Ensamhet.” Staden är full av motsägelser. Och du är just nu en del av staden. Med utgångspunkt i ett antal konstverk från kända konstnärer får besökare och resenärer möjlighet att reflektera över frågor som handlar om staden och det offentliga rummet.

– Samarbetet med Jernhusen innebär att konsten nu når ut direkt till människor på stan, säger Berndt Arell, överintendent på Nationalmuseum. Vi har möjlighet att vara en brygga mellan historien och samtiden, och med konsten som utgångspunkt reflektera kring det offentliga rummet idag.

Idén om konstvepor i offentlig miljö föddes 2015 vid Jernhusens bygge av Stockholm Continental, stationen ovanför den nya pendeltågsstationen Station Stockholm City. Jernhusen ville skapa en positiv upplevelse runt byggplatsen mitt i stadsvimlet, och tillsammans med Nationalmuseum, vars huvudbyggnader är stängda för renovering fram till 2018, skapades utställningen ”Det offentliga rummet” på byggplanken.

Nu har utställningen anpassats till lokalerna på Centralstationen i Gävle. Utställningen finns sedan förra året också på Norrköpings Centralstation, Västerås Centralstation och Malmö Centralstation. Genom att ladda ner en app från Nationalmuseum i mobiltelefonen får besökarna tillgång till en audioguide.

Meddelande: Jernhusen, Stockholm

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *