Dynamiskt ljus i bostäder för personer med psykiska problem


Det danska arkitektkontoret Cubo Architects har utformat bostaden, Ny Kaervang, vid Limfjorden i Danmark. Huset är hem för personer med allvarliga psykiatriska störningar, och Cubo beskriver idén bakom projektet på sin hemsida:

“Det är avsikten att skapa den goda bostaden “som är tillräckligt flexibel för att tillgodose individuella behov och skapa den integritet som vi ser i privata radhusbyggnader samtidigt som du får möjlighet att välja en gemenskap.

Belysningen på Ny Kærvang är dynamisk (tunable white) och kan anpassas efter de förändrade behoven hos denna typ av bostad. Ljusfärgen kan ställas in från 2700 till 6500 K, vilket anpassar spektrumet från det atmosfäriska varma ljuset (kvällsljus) till det ljusa vita ljuset, som ligger nära dagsljus.

Arkitekterna har använt takarmaturen Pelée både infälld och utanpåliggande i korridorer och samlingsutrymmen. På balkongerna sitter väggarmaturen Nyx 190. Vid infart till området har de använt stolpar med armaturen Nyx 330.

www.foxbelysning.se

Belysningen är dynamisk (tunable white) och kan anpassas efter de förändrade behoven hos denna typ av bostad. Ljusfärgen kan ställas in från 2700 till 6500 K
Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *