Nordens första p-hus i trä


Träbyggnadsintresset har ökat stort i hela världen. Den 11-13 april var Yvan Ikhlef från AIX på International Wood Construction Forum i Dijon och föreläste om nordens första parkeringshus i trä –­­ Kv Ekorren i Skellefteå.

På agendan stod bland annat parkeringshus i trä och AIX föreläste om Kv Ekorren i Skellefteå. Byggnaden har fyra plan i trä ovan jord, varav ett i gatuplan för butik och kontor och tre plan är parkeringshus. Husets stomme, bjälklag, ytterväggar och hisschakt är byggt med limträbalkar och korslaminerat trä. Projektet väckte stort intresse eftersom parkeringsvåningarna är helt konstruerade i trä, medan övriga redovisade projekt på konferensen bestod av trä och betong i kombination. Kv Ekorrens nära 10 års erfarenhet av drift väckte också stor uppmärksamhet. AIX och Martinssons lösning visade sig vara en av de mest gångbara lösningarna på marknaden med hänsyn till europeiska normer.

–­­ I framtiden kommer kvarteret förhoppningsvis att stå som symbol för pionjärinsatserna kring lanseringen av det moderna träbyggandet. Det börjar komma efterföljare på marknaden och det ser vi som ett erkännande, säger Karin Löfgren, trästrateg på AIX.

International Wood Construction Forum äger rum varje år i Frankrike och samlar internationella experter inom träkonstruktion. Kongressen fokuserar på den tekniska aspekten av de mest aktuella och framstående europeiska projekten inom industriell träkonstruktion. Det ökande intresset för hållbart byggande mobiliserade i år mer än 1300 deltagare och visar på den snabba tillväxt som bland annat den franska träindustrin genomgår.

AIX Arkitekter har lång erfarenhet av träbyggnadsprojekt. Bland våra projekt märks Hammarby IP/Kanalplan som invigdes i samband med Hammarbys allsvenska fotbollspremiär nyligen, utställningslokalen Kata Gård i Varnhem, bostadsområdena Brolägdan och Trägården i Åre och Dressyrhallen vid Rosersberg slott.

detalj, interiör
detalj, exteriör
Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *