Skogarna av Venedig i Rom Utställning löper 26 maj till 8 juni 2017


Trä, skog och urbanitet – betonar den svenska arkitekturen på Casa dell’Architettura i Rom den 26 maj 2017.

Den svenska utställningen Skogarna i Venedig har utsetts av internationell press som ett av de mest intressanta projekten vid den 15: e internationella arkitekturutställningen – La Biennale di Venezia. Initiativet sammanför några av Sveriges mest framträdande arkitektoniska metoder och belyser trä som ett framtidens hållbart byggmaterial, samtidigt som interaktionen mellan natur och människans livsmiljö förklaras för att reagera på klimatförändringar och begränsade resurser.

Skogarna i Venedig initieras av Kjellander Sjöberg och Folkhem, som tillsammans med stöd från Svenska institutet har utställt utställningen. Utgångspunkten för utställningen är Venedigs byggda miljö i en tid då klimatförändringar och stigande havsnivåer innebär liknande hot mot kuststäder globalt.

– Venedig, med sitt utsatta geografiska läge, är en realiserad utopi där grundarna måste utnyttja innovationer av sin tid för att bygga en stad. Staden visar hur arkitektur, stadsdesign och teknisk innovation måste vara i en symbios med naturen för att skapa långsiktiga levnadsförhållanden. Det är en stad byggd på grunden av tio miljoner träd, förklarar Stefan Sjöberg, grundare partner av Kjellander Sjöberg arkitekter.

I en dialog med en av de mest offentliga byggnaderna i Venedig – Doges palats skapade Kjellander Sjöberg en anläggning i massivt virke, där KS undersökte våra moderna demokratiska strukturer genom att invertera Doges palats.

– Vi vill kombinera taktila egenskaper hos trä och dess potential som ett hållbart byggmaterial med innovation och teknik. Att bygga i trä är snabbare, billigare och har lägre inverkan på miljön. Dessutom är trä det enda förnybara byggmaterialet på jorden, annorlunda än andra resurser som är begränsade och kommer inte längre att vara tillgängliga i framtiden. Med trä kan vi bokstavligen växa nya städer för imorgon, säger Sandra Frank på Folkhem, ett bostadsutvecklingsföretag som använder helt trä.

Skogarna i Venedig visar sju utvalda arkitektoniska metoder – Arkitektur utan gränser Sverige, Arrhov Frick, DinellJohansson, Horn.Uggla, I Praise of Shadows, Carmen Izquierdo och Urbio – tolka och översätta klassiska venetianska arkitektoniska och urbana element till nya strategier för vår tid. Återigen presentera trä som huvudmaterial.

Skogarna i Venedig utforskar rollen som en arkitekt i kampen för att förbättra livskvaliteten över hela världen. Utställningen öppnar på Casa dell’Architettura i Rom den 26 maj och löper till den 8 juni 2017.

Casa dell’Architettura, öppen mån-fre 10-19      www.casadellarchitettura.it/

 

Foto: Adam Mørk
Meddelande: Kjellander + Sjöberg, Stockholm, fre översättning

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *