Spridd ritar framtidens svar På Industrilandskapets arkitektur i Norrköping


Med projektet VALV fick Spridd och Norrköpingsbaserade ED Bygg andra pris i markanvisningstävlingen om nytt torg och bebyggelse i stadsutvecklingsprojektet Inre hamnen i Norrköping. Den föreslagna publika tegelarkitekturen med referenser till Norrköpings industrilandskap och hamnmiljö innehåller ett torg, en saluhall och ett kombinerat 10 våningars bostads- och kontorshus.

Spridd och ED bygg står bakom det prisade bostadshuset VÄV som nu uppförs mitt I Norrköpings unika industrilandskap. Med projektet VALV tar de utforskningen vidare kring hur ett samtida byggande kan integrera och utveckla välkända kvalitéer inom historisk arkitektur.

VALV skapar en robust publik ram kring en mångfald av aktiviteter med koppling till historiska förebilder samtidigt som det pekar på en framtid där det offentliga rummet tar allt större del av våra liv. En nytolkning av småskalig handel och torgets och trädgårdens samlingsplats blir ramen för framtidens hållbara leverne med lokal produktion och socialt fokus. Den nya platsen kan, precis som den närliggande slottsruinen Johannisborg, bli något som överlever under mycket lång tid. Förslaget förstärker de nya kanalernas och vattnets roll i stadsdelen, och göra det till en integrerad del av platsens funktion och trivselmiljö.

VALV bereder plats för publika platser och rum i två plan. Tegelklädda valv av skiftande storlek skapar en monumental inramning för en mångfald av intima platser i solen, intill vattnet, under trädet eller i skydd undan regnet. Rummen öppnar sig mot hamnen i söder och solens förflyttning och utnyttjar södervända murar för att skapa attraktiva lägen för mikroklimat och avskilt umgänge.

Tegelfasaden utformas för att framhäva ett textilt uttryck, allt från den murade detaljen till tornets stormönstrade skyline i staden som kröns av indragna bostadsvåningar. Murningsförband och dekorativa detaljer upprättar ett släktskap till fasaden på hamnbyggnaden Andreas Kvarn. Hantverkskunskapen kring murning kan engagera lokalt hantverk och utbildning i samarbete med konstnärer och stödja den tidiga byggprocessen.

Norrköping saknar en saluhall. Till sin natur är saluhallen flexibel och rättfram i sin rumsliga organisation. Den klarar av att hålla enklare såväl som mer avancerad matservering, små aktörer kan direkt sköta sin egen försäljning, och sammansättningen kan anpassas efter områdets utveckling. Det är ett starkt kvalitativt inslag i stadsmiljön, som både kan ha stort värde för den som passerar varje dag, och kan vara ett mål i sig för hela staden.

www.spridd.se

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *