Bostadspriset 2016 till hus som går mot strömmen


Katscha är med sin originellt brutna form knappast ett hus som följer strömmen. Däremot ligger vinnaren av Sveriges Arkitekters Bostadspris 2016 mitt i – till och med på – Motala ström i industrilandskapet i Norrköping. Juryn prisar både placeringen och den unika bostadsarkitekturen.

Katscha är resultatet av en markanvisningstävling 2011 där dåvarande stadsarkitekten i Norrköping, Dag Johansson, ”uppfann” tomten mitt i det unika industrilandskapet. Huset står till 80 procent på pelare i Motala ström.

Det är andra gången som Katscha prisas: i mars i år tog huset guld för bästa bostadsprojekt på Europas största fastighetsmässa Mipim i Cannes.

Bostadsproduktionen är hög och snabb i dagens Sverige vilket gör att det finns risk för kvalitetsbrist. Juryn har, efter att ha gått igenom granskat ett 40-tal nya bostadshus och besökt 20 av dem, nominerat fyra projekt som alla visar olika lösningar för att möta bostadsbehovet och stärka bostadens position. Samtidigt visar de en omsorg om hemmet, platsen och om arkitekturen som ger förutsättningar för att bostadshusen blir en del av vardagen.

–Vi befinner oss i en tid av gynnsamma förutsättningar för att addera en ny årsring till bostadsbyggandet, som är robust och som vi med stolthet kan titta tillbaka på i framtiden. Låt oss inte tappa ett sådant tillfälle, säger Bostadsprisjuryns ordförande Rahel Belatchew.

Beträffande Katscha betonar juryn hur väl huset speglar platsen genom form, fasadmaterial och jättelika fönster liksom de dynamiska rum och platser som uppstår runt byggnaden och fortsätter in i huset. Den framhåller också insidan med fantastiska rum med dubbla takhöjder och bra planlösningar där det vardagliga livet tas om hand. Bostadshuset har 30 lägenheter som är mellan 70 och 170 kvadratmeter stora.

Det unika bostadshuset har redan blivit ett välbekant inslag i industrilandskapet i Norrköping. Det ingår i turistbyråns guide och staden bygger gångbro så att besökare på rundvandring runt strömmen ska kunna passera det.

Juryns motivering: ”Katscha uppfinner nära nog sin egen tomt mitt i industrilandskapet i Norrköping. Byggnaden skapar nya platser och en bostadsarkitektur som är unik i Sverige idag. Genom sin form och sektion med dubbla takhöjder blir Katscha ett självklart tillskott i den enastående miljön vid Motala ström.”

De övriga nominerade till Bostadspriset 2016 är bostadsrättshuset Tenoren i Malmö, hyresrättshuset Korthållaren i Vällingby och bostadsrättsområdet Sjöterrassen i Fittja. Bostadspriset delades ut av Sveriges Arkitekter på Arkitekturgalan den 29 november på Cirkus i Stockholm.

Meddelande: Sveriges Arkitekter

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *