Tyréns får arkitekturpris för Åstråket i Eskilstuna


Tyréns har fått ta emot Södermanlands arkitekturpris för den nya åpromenaden i Eskilstuna. Priset delas med kommunen samt två andra projektörer och arkitekter som arbetat med Åstråket.

Tyréns roll i projektet har varit att gestalta omvandlingen av det gamla industrilandskapet i Munktellområdet, från forsen vid Faktoribron nedströms till den nya Västerbron. I uppdraget har bl a ingått att utforma det nya stadsdelstorget Pråmskjulstorget, ny kajpromenad, utkragande bryggor, aktivitetsytor, gradänger ned mot vattnet samt kanotbryggor.

Joakim Malmquist på Tyréns har varit ansvarig arkitekt för en av de större nysatsningarna som har stor del av utvecklingen av Åstråket som löper genom Eskilstuna.

Motiveringen till årets Arkitekturpris i Södermanland:

”Det två mil långa Åstråket knyter samman ett pärlband av vackra platser utefter Eskilstunaån och förbinder centrala Eskilstuna med det omkringliggande landskapet och dess skilda miljöer.

Som ett alternativt vägnät väver Åstråket även samman stadens olika delar. Med sin tillgänglighet och närvaro får Eskilstunaån den huvudroll den förtjänar på grund av sin historiska betydelse och sin naturskönhet.

Åstråket i Eskilstuna är ett fantastiskt resultat – både av översiktlig planering och av markplanering på detaljnivå – där befintliga värden tillvaratagits och nya skapats!”

Priset delas med Eskilstuna kommuns stadsdelsförvaltning, Torshälla stads förvaltning, WSP, Sweco Architects och Degree of Freedom Engineers.

 

 

 

 

 

 

 

 

Meddelande: Tyréns

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *