Helt i trä av Spridd


Den har alltsedan starten 2005 i olika projekt undersökt möjligheten att använda trä som alternativ stomme till mer gängse lösningar i stål och betong. Intresset har varit stort men av olika skäl tenderar uppdragsgivare till slut att välja mer beprövade metoder.

2015 inledde Spridd ett fruktbart samarbete med Moelven vid den genomförda ombyggnaden av Arkdes lokaler på Skeppsholmen. Samarbetet fördes vidare i mötet med projektledaren Christian Wandolf som arbetade med ett hus som skulle pröva träbyggande i ett flerbostadshus.

Tillsammans har vi utvecklat huset som nu byggs som del av Sveriges bo- och samhällsexpo 2017 i Vallastaden, Linköping. Den planmässiga förutsättningarna utnyttjades för att maximera antal kvadratmeter för fastigheten. Planförutsättningarna med en dubbelhög bottenvåning möjliggjorde utkragande loftgångar och balkonger av trä som etablerar en sammanhållen karaktärsstark yttre gördel kring hela byggnadskroppen. Huset har fyra våningar var av två dubbelhöga med 20 hyreslägenheter och utförs i ett pelar-balksystem med utfackningar i trä. Lägenheterna är små och effektiva och nås från gatan eller från loftgången.

Fakta
Plats: Vallastaden, Linköping
Typ: Flerbostadshus
År: 2016 – pågående byggnation
Beställare: BoPro
Area: 1200 kvm
Illustration: Okidoki och Spridd

www.spridd.se

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *