Bostadshus i Örgryte vinner Kasper Salin-priset 2016


Alla fyra nominerade till årets Kasper Salin-pris är arkitektur för vardagliga verksamheter – en galoppbana, en vårdcentral, ett flerbostadshus och en förskola. Bostaden, Studio 1 i Örgryte, tog hem priset. Juryn belönar de två husen bland annat för dess välkomnande gemensamma ytor och materialbehandlingen.

– Kasper Salin-priset är Sveriges äldsta och största arkitekturpris som genom åren har gått till ett flertal ikonbyggnader, som Markuskyrkan i Björkhagen och Etnografiska museet i Stockholm. Att juryn i år har valt att premiera vardagsarkitekturen är ett gott tecken på att vi i Sverige också är bra på att gestalta hus med mindre högtidliga funktioner, säger Sveriges Arkitekters förbundsdirektör Tobias Olsson.

Studio 1 är ett lyckat bostadsprojekt sett till både resultatet och processen på vägen. Ett gott samarbete mellan arkitekten Johannes Norlander och byggherren HSB har gett bostadsrättslägenheter där de boende stortrivs. Bostadshus med kvaliteter som vara länge, motiverar juryn sitt val av pristagare.

HSB ville ha ett hus som andades dåtidens våning i modern tappning. Mycket omsorg har ägnats åt de gemensamma ytorna, med entréplanets rum och bland annat ett kollektivt kök. Även lägenheterna har välstuderade rum med vackert dagsljus och utblickar i flera väderstreck. ”En diamant i HSB:s skattkista”, kallar byggherren själv sitt projekt. Juryn framhåller också den höga standarden i hantverksutförandet och materialbehandlingen, med svartbränt platsmurat tegel i fasaden.

Juryns motivering: ”För en förebildligt väl utformad vardagsarkitektur, i nära samarbete mellan arkitekt och byggherre. Skicklig och inlevelsefull gestaltning av rum och materialbehandling, både i den lilla och stora skalan, har medvetet getts en central plats. Studio 1 är bostadshus med kvaliteter som varar länge.”

Årets pris delades ut på Sveriges Arkitekters Arkitekturgala den 29 november på Cirkus i Stockholm. Kasper Salin-priset grundades 1962 av dåvarande SAR och har delats ut varje år sedan dess. Övriga nominerade 2016 är Bro Galopp i Bro, Önsta, Nötkärnan vårdcentral i Bergsjön och Råå förskola i Råå.

 www.arkitekt.se

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *